Σαν τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» παρουσίασε την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, μόνο που ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» πάτησε τον πρωθυπουργό παρά τις κορώνες για τα μέτρα της κυβέρνησης, κορώνες που συνιστούν προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε όχι μόνο ικανοποιημένος από την κυβέρνησή του για την ακρίβεια που έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και ως ο φωτεινός παντογνώστης στην προσπάθειά του να απαξιώσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με υπεροπτικό ύφος και περισσή αλαζονεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η «μακροοικονομική αλήθεια είναι διαφορετική από εκείνο που αισθάνονται οι πολίτες για την ακρίβεια» και για μια ακόμα φορά επέρριψε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση την έκρηξη της ακρίβειας υποστηρίζοντας ότι «μπορέσαμε να αναχαιτίσουμε τις αναχαιτίσεις (σ.σ τις ανατιμήσεις ήθελε να πει αλλά γλώττα λανθάνουσα…) στο ρεύμα και οι τιμές είναι, πλέον, σε επίπεδα προ κρίσης».
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και πάλι τον «πληθωρισμό της απληστίας» ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί «ευρωπαϊκή ρύθμιση». Χωρίς να ανακοινώνει μισό μέτρο, επικαλέστηκε την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ασκεί κριτική επειδή «τα βάζουμε με τις πολυεθνικές».
Κινδυνολογώντας, ισχυρίστηκε πως οι προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στη χρεωκοπία. Για τον Στέφανο Κασσελάκη είπε πως «μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά για λαδεμπορας δεν κάνει» την ώρα που έλεγε ψευδώς ότι η φέτα κοστίζει 6,26 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα.
Προκλητικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι «μύθος ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί εν κενώ. Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κινούμενος στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας.
Ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση και μηδενισμό σε ορισμένα προϊόντα του ΦΠΑ υποστηρίζοντας ότι εφαρμόστηκε στην Ισπανία και απέτυχε.
Κλείνοντας, έθεσε και πάλι το εκλογικό δίλημμα «σταθερότητα στον τόπο για να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης» έναντι των «πειραματισμούς και δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας που μπορούν να ανοίξουν κερκόπορτα για νέες περιπέτειες».