
Εννέα ποσοστιαίες μονάδες έχει προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata, για την «Εφ.Συν.», ενώ το 61% ζητάει να χαλαρώσουν τα μέτρα.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%.
Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6% (5,5% στην τελευταία μέτρηση) και το ΚΚΕ με 4,5% που παραμένει σταθερό. Ελληνική Λύση με 3% (από 2,5%) και το ΜέΡΑ25 με 3% (από 3,5%) στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντιστοίχως. Ενας στους 5 (ποσοστό 20,5 %) δηλώνουν αναποφάσιστοι και 6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.
Σε περίπτωση που διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές, το 69% πιστεύει ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μια ευρεία ή οριακή νίκη της ΝΔ. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 19%.
Στα επιμέρους ερωτήματα, δεν περνά απαρατήρητη η απάντηση στο ερώτημα ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αύριο. Το 49% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 40% η Νέα Δημοκρατία.
Αναφορικά με το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες από την κυβέρνηση, το 34% εμφανίζεται γενικά ευχαριστημένο ενώ το 64% δηλώνει καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ευχαριστημένο.
Εξίσου δυσαρεστημένοι είναι όμως οι συμμετέχοντες στην έρευνα και από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 78% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο και μόνο το 20% εκφράζει ικανοποίηση.
Σε ό,τι αφορά τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία, το 66% δηλώνει καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την κυβέρνηση. Στα ειδικά κοινά, η κατάσταση διαφοροποιείται, καθώς όσοι ψηφίζουν ΝΔ εκφράζουν ικανοποίηση κατά 89% και όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ δυσαρέσκεια κατά 99%.
Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται κατά 43% αποτελεσματικός ως προς την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων, με το 65% να απαντά ότι δεν συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών.
Αποτυχημένο το lockdown, χαλάρωση μέτρων επιθυμεί η πλειοψηφία
Να χαλαρώσουν τα μέτρα ζητά το 61% έναντι ποσοστού μόλις 17% που επιθυμεί την περαιτέρω αυστηροποίησή τους και 16% που προκρίνει την παράταση της ισχύος τους.
Ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, το 63% των πολιτών αξιολογούν σίγουρα και μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση, ποσοστό που καταγράφει αύξηση 8% από την προηγούμενη έρευνα.
Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα, υποστηρίζει το 66% των ερωτηθέντων, άποψη που συμμερίζεται ακόμη και ένα στα δύο άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Το ποσοστό εκτοξεύεται στο 74% στους νέους από 17 έως 34 ετών.
Οσον αφορά στις ευθύνες για τη διασπορά του κοροναϊού, οι πολίτες κατά 55% θεωρούν ότι κυρίως ή αποκλειστικά ευθύνεται ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την κατάσταση η κυβέρνηση και δευτερευόντως η ατομική συμπεριφορά του καθενός.
Απογοήτευση και θυμός το κυρίαρχο συναίσθημα της κοινωνίας
Η παγιωμένη αντίληψη της κοινής γνώμης ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν θα είναι ιδιαίτερα καλή και η αντίστοιχη εκτίμηση ότι δεν θα βελτιωθεί άμεσα μπορούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών.
Σίγουρα αρνητικά αξιολογεί τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας το 45%.
Τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθουν οι πολίτες εξαιτίας της συγκυρίας και των οικονομικών συνθηκών που δημιουργεί ήταν και παραμένουν η απογοήτευση και ο θυμός με 41% και 32% αντίστοιχα. Είναι ανησυχητικό πάντως το γεγονός ότι στην κατηγορία 17-34 ετών η απογοήτευση ανεβαίνει ακόμα περισσότερο φτάνοντας στο 52%.
Απελπισία αισθάνεται το 23% (έναντι 16% τον περασμένο Νοέμβριο), φόβο το 17% και αποστροφή το 11%.