Στην ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα και ειδικά στην Θεσσαλονίκη, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως και στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη διαχείρισή της κυβέρνησης επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Kontra Channel και την εκπομπή “Kontra 24”.
Αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι, πάνω από όλα να μείνουμε ψύχραιμοι, σήμερα θρηνούμε δυστυχώς πενήντα θύματα του κορονοϊού και πρέπει να κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσει αυτός ο κύκλος. Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στους πολίτες είναι ότι, δεν πρέπει να παρασυρθούν από το κλίμα αναξιοπιστίας και αμφιβολίας που έχουν δημιουργήσει οι επιλογές και οι πολιτικές τις κυβέρνησης αλλά, πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα για την υγειονομική τους προστασία και να στηρίξουν ακόμη τους συμπολίτες τους που ενδεχομένως έχουν ανάγκη.
Η κατάσταση ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ κρίσιμη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και αγωνία στον κόσμο. Ενώ η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να διαπρέψει στη δημιουργική λογιστική για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η πραγματικότητα είναι ότι οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν γεμίσει. Έχουν γεμίσει το Παπανικολάου, το Παπαγεωργίου, το Ιπποκράτειο, ο Άγιος Παύλος, ο Άγιος Δημήτριος και έχουν μείνει πέντε κλίνες στο ΑΧΕΠΑ. Ούτε η μεταδοτικότητα του ιού που έχει φτάσει στο 30% του πληθυσμού μπορεί να αλλάξει.
Η πρόσφατη παραδοχή του κυρίου Μητσοτάκη ότι έγινε λάθος με τη διαχείριση στη Θεσσαλονίκη είναι μεν ένα θετικό βήμα όμως, το λάθος αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και δεν αρκεί απλά ένα «συγχωροχάρτι». Υπάρχει όμως άλλο ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με το εάν οι αρχές γνώριζαν ποια ήταν η πραγματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και εάν πήραν μέτρα. Μία εβδομάδα περίπου πριν από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ υγειονομικών, του Περιφερειάρχη, κυρίου Τζιτζικώστα, και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κυρίου Ζέρβα, που, όπως διαβάσαμε τότε σε δημοσιεύματα, υπήρξε ενημέρωση για έκρηξη κρουσμάτων, χωρίς όμως να αποφασιστεί η λήψη μέτρων.
Δεν προφύλαξαν δυστυχώς την πόλη ούτε από την άποψη λήψης μέτρων ούτε από την άποψη ενίσχυσης των δομών υγείας. Η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης επέδειξαν μία τραγική αδράνεια και υπεροψία σχετικά με τη διαχείριση του κορονοϊού, με κόστος όμως για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού όλους αυτούς τους μήνες, όπως είναι απαράδεκτο να μην έχει ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με ΜΕΘ και εξοπλισμό.
Οι ίδιοι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατάγγειλαν τον κύριο Κικίλια ότι έκανε «βαφτίσια» στις ΜΕΘ. Δηλαδή ότι μετέτρεψε κλίνες ΜΕΘ για άλλες ασθένειες σε ΜΕΘ για τον κορονοϊό αντί να δημιουργήσει νέες, έτσι προκύπτουν και οι αριθμοί που παρουσιάζει η κυβέρνηση, αυτή είναι η δημιουργική λογιστική. Έπρεπε να είχε δημιουργηθεί μία δομή μόνο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού όλους τους μήνες. Φτάσαμε επιπλέον, τη μέρα που επιβλήθηκε το lock down στη Θεσσαλονίκη να προχωράει η κυβέρνηση, με τροπολογία, στην πρόσληψη τριακοσίων γιατρών στο ΕΣΥ. Άλλη μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι οκτώ μήνες δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προετοιμαστούν για το δεύτερο κύμα του ιού.
Υπάρχει πολιτική ευθύνη για την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση, για την επιτάχυνση της μεταδοτικότητας και την έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος εξαιτίας της υπεροψίας που επέδειξε η κυβέρνηση. Η απολογία του κυρίου Μητσοτάκη εχθές στη Βουλή αποδεικνύει τα λάθη της στη διαχείριση της πανδημίας.
Η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον κύριο Μητσοτάκη για αυτό το θέμα ώστε, τελικά να κατέβει από το άλογο της υπεροψίας και να δεχτεί πολλές από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Αυτό βέβαια συνέβη στην τριτολογία και όχι στην πρωτολογία του. Δέχτηκε επί της αρχής τουλάχιστον, θα δούμε κατά την εφαρμογή το επόμενο διάστημα, πολλές από τις δικές μας προτάσεις αποδεικνύοντας παράλληλα πόσο σημαντικός είναι τώρα ο ρόλος της υπεύθυνης αντιπολίτευσης.
Πρώτον, για τεστ στα σχολεία, δεύτερον, η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη να ανοίξει το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ώστε να δέχεται κι αυτό περιστατικά, τρίτον, η ενίσχυση αντί τις αποδυνάμωσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία) καθώς στην πρώτη φάση της πανδημίας ουσιαστικά έβαζαν λουκέτο αφού μετέφεραν τους γιατρούς για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και να μην προχωρήσουν σε προσλήψεις, τέταρτον, έλεγχοι σε χώρους εργασίας ένα θέμα που είχαμε θίξει από την πρώτη στιγμή, πέμπτον για την αναστολή των πλειστηριασμών, έκτον, εγγυημένο εισόδημα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρότασή μας στο Μένουμε Όρθιοι.
Κατάφερε με αυτόν τον τρόπο η αντιπολίτευση να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να τροποποιήσει την πολιτική της προς όφελος της κοινωνίας.