michalis katrinis voyli

Λίγες ώρες πριν το καθολικό lockdown, τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η
κρίση και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδεικνύει αναλγησία, καθώς σπεύδει να ολοκληρώσει μια πολιτική που οδηγεί σε εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων υπερχρεωμένων συμπολιτών μας με συνοπτικές διαδικασίες, επεσήμανε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.

Με το υπό συζήτηση πλαίσιο, τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, ο δανειολήπτης στερείται τη
δυνατότητα να προβάλει στο δικαστήριο νέους ισχυρισμούς ή στοιχεία της κατάστασής του
που έχουν ουσιωδώς μεταβληθεί, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είχε δόλο. Με τις τράπεζες σε θέση ισχύος, οι δανειολήπτες πρόκειται να συνθλιβούν, καθώς οι βαριές
γραφειοκρατικές διαδικασίες, τους αποθαρρύνουν από το να φτάσουν τελικά στο δικαστήριο, τους επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος και τους δεσμεύουν με ασφυκτικές
προθεσμίες εν μέσω πανδημίας.

«Ο χρόνος προετοιμασίας για ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία δεν επαρκεί. Οι δανειολήπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη θέση τους στο δικαστήριο, ενώ η κατάργηση της προφορικότητας δοκιμάζει τα όρια της συνταγματικότητας», υπογράμμισε ο Ηλείος βουλευτής.

Στην παρέμβασή του, ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι ο νόμος 3869/10 είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, αφού οι αδύναμοι δανειολήπτες που θα δικαστούν με βάση τις διατάξεις του βιώνουν την ίδια δυσκολία και αβεβαιότητα όπως και 10 χρόνια πριν.

«Και αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά από τους δικαστικούς λειτουργούς, όσο και αν οι
εκπρόσωποι των τραπεζών ζητούν την επίσπευση των υποθέσεων, με τον ισχυρισμό ότι το
40% έχουν ήδη απορριφθεί λόγω δολιότητας του οφειλέτη.

Και όσοι χαρακτηρίζονται δόλιοι δεν θα καταφέρουν να απαλλαγούν από τα χρέη τους ακόμα και αν πτωχεύσουν, αφού οι πιστωτές θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν το σύνολο των οφειλών και μετά την πτώχευση στα 3 χρόνια με βάση τις διατάξεις του Νέου Πτωχευτικού.

Και όλα αυτά επειδή δανείστηκαν πάνω από τις δυνατότητές τους! Αυτοί είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση; Αυτοί που δανείστηκαν στις εποχές των επιθετικών πρακτικών από τις τράπεζες και δεν προέβλεψαν την κρίση που θα ερχόταν;» τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση
δημιουργεί κλίμα με τις συνεχείς δηλώσεις υπουργών, φορτώνει στους ειρηνοδίκες χιλιάδες υποθέσεις που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διεκπεραιωθούν σε τόσο σύντομο διάστημα, εγείροντας σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να αφιερωθεί ο απαιτούμενος χρόνος σε αυτές τις υποθέσεις, ώστε να κριθούν δίκαια.