ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Δώρα Αυγέρη: Ερώτηση για τα «αόρατα παιδιά» και τις τριτοκοσμικές συνθήκες «φιλοξενίας» τους σε νοσοκομεία παίδων της Αθήνας

 

 

Ένα ζήτημα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης φέρνουν στη Βουλή 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, ύστερα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του διεθνούς ερευνητικού δικτύου «Data Journalists».

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα και τα σοκαριστικά  βίντεο που τη συνοδεύουν, παιδιά που φιλοξενούνται κατόπιν εισαγγελικής στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», διαβούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. «Κωσταλέξει» τις χαρακτηρίζει το ερευνητικό δίκτυο.

Οι εικόνες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό, αλλά κυρίως αποκαλύπτουν ότι 53 παιδιά ζουν «αόρατα», ουσιαστικά παρατημένα σε χώρους ακατάλληλους και βρόμικους, όπου η φιλοξενία έχει αντικατασταθεί από τον εγκλεισμό και η πρόνοια από τον κίνδυνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλά από τα παιδιά που διαβιούν προσωρινά σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας μέχρι να βρεθούν δομές φιλοξενίας, «πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ορισμένα απλώς εξαφανίζονται, αφού μεγάλο μέρος της ημέρας τους το περνάνε στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων όπου διαμένουν».

Έχοντας υπόψη τις γενικότερες συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας  τα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ άλλων ρωτούν τον υπουργό Υγείας αν γνωρίζει, κατ’ αρχάς, τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ. Επιπλέον, ζητούν να απαντηθούν καίρια ερωτήματα σχετικά με τον συνολικό αριθμό παιδιών που παραμένουν φιλοξενούμενα στα παιδιατρικά νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Πόσα εξ’ αυτών αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας, το είδος της περίθαλψης των παιδιών αυτών και το κατά πόσο παρακολουθούνται από κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Επίσης ερωτούν σε ποιο στάδιο   βρίσκεται η διενέργεια ΕΔΕ την οποία   είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκου από ανήλικο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Κωσταλέξει» με «αόρατα παιδιά» σε νοσοκομεία παίδων της Αθήνας αποκαλύπτει δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο. Το γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας; Τι προτίθεται να πράξει;

Η κυβερνητική αναλγησία, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα  ζητήματα προστασίας της υγείας και της ζωής ανήλικων παιδιών, είναι πλέον απροκάλυπτη. Δεν κρύβεται η κυβέρνηση για αυτό που προκαλεί με την αντικοινωνική πολιτική της, αλλά ούτε και μπορεί να κρύψει την πλήρη εγκατάλειψη των νοσοκομείων παίδων, τις λίστες της «ντροπής» στα χειρουργεία  με την αναμονή χιλιάδων παιδιών, τις τραγικές ελλείψεις σε παιδικές ΜΕΘ, υποδομές και προσωπικό, τον θάνατο του εξάχρονου αγοριού από τα Γρεβενά που κατέληξε στο νοσοκομείο του Ρίου μετά από την περιπετειώδη και μη έγκαιρη διακομιδή του σε αυτό.

Η έρευνα του διεθνούς δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας «Data Journalist» έρχεται να προσθέσει σε όλα αυτά και τις σοκαριστικές εικόνες των  τραγικών συνθηκών διαβίωσης  και εγκατάλειψης των «αόρατων παιδιών» που «φιλοξενούνται» στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. (Βίντεο-ντοκουμέντο των Data Journalists / Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Παίδων Αγία Σοφία, https://www.ertopen.com/news/ellada/item/67081-binteo-ntokoymento-twn-data-journalists-%20-tritokosmikes-synthhkes-sto-paidwn-agia-sofia)

Σύμφωνα, με την συγκεκριμένη έρευνα: «[…] στα δύο κεντρικά Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, ζουν ουσιαστικά «παρατημένα» 53 παιδιά. Συγκεκριμένα, 37 παιδιά μεγαλώνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Αγλαΐα Κυριακού” και 16 παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”».

Τα παιδιά παραμένουν «προσωρινά» στα νοσοκομεία μέχρι την εξεύρεση κατάλληλης δομής φιλοξενίας. Ωστόσο,  το διάστημα «φιλοξενίας- εγκλεισμού» κρατάει πολλούς μήνες και οι εικόνες των συνθηκών διαβίωσης και «φροντίδας» μιλούν από μόνες τους για την πλήρη  εγκατάλειψη και αδιαφορία της πολιτείας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, τα  δύο βίντεο που συνοδεύουν τη δημοσιογραφική έρευνα, έχουν ληφθεί στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία» την περίοδο των γιορτών και θυμίζουν σκηνές  «Κωσταλέξει»: πατώματα πλημμυρισμένα με νερά, βρύσες που τρέχουν, τοίχοι γεμάτοι με κόπρανα, παιδιά ΑμεΑ χωρίς επιτήρηση και έλεγχο  (φαίνεται να χτυπούν το παράθυρο με μεταλλικό τηλέφωνο). Δεν πρόκειται μόνο για εικόνες ντροπής, αλλά για το καθημερινό μαρτύριο στο οποίο μετατρέπεται για αυτά τα παιδιά η υποτιθέμενη πρόνοια και φροντίδα τους από την πλευρά της πολιτείας. Πέραν αυτών, σύμφωνα με την έρευνα των «Data Journalists»: «πολλά από τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ορισμένα απλώς εξαφανίζονται, αφού μεγάλο μέρος της ημέρας τους το περνάνε στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων όπου διαμένουν». Μάλιστα, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «εκτός από την περίπτωση της καταγγελίας μιας μητέρας για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 7χρονου γιου της από 14χρονο παιδί στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων, στις 5 του περασμένου Νοεμβρίου ένα παιδί που νοσηλεύεται εκεί και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας έστριψε και έσπασε τα δάχτυλα του χεριού (προκαλώντας μάλιστα ζημιά στους τένοντες) ενός 14χρονου».

Επειδή,  φαίνεται να τίθεται σε καθημερινό κίνδυνο η  ζωή και η σωματική ακεραιότητα δεκάδων παιδιών.

Επειδή, οι εικόνες ντροπής  προσβάλλουν βάναυσα κάθε έννοια ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιώματος στη ζωή.

Επειδή, ο κίνδυνος ιδρυματοποίησης πλήττει καίρια την ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία, ιδίως την περίοδο της ανηλικότητας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας τα όσα αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ;
– Πόσα συνολικά παιδιά παραμένουν φιλοξενούμενα στα παιδιατρικά νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής εντολής;

2)Για πόσα εξ’ αυτών αναμένεται να βρεθούν δομές φιλοξενίας και πότε αναμένεται αυτό να γίνει;

3) Τα παιδιά που παραπέμπονται με εισαγγελική εντολή, φιλοξενούνται σε κοινούς θαλάμους με τα άλλα νοσηλευόμενα παιδιά;

4) Τι είδους περίθαλψη παρέχεται στα «φιλοξενούμενα» παιδιά;

5) Υπάρχει κατάλληλο και εξειδικευμένο   προσωπικό για την φροντίδα των συγκεκριμένων παιδιών (παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχιάτροι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές);  Αν ναι, πόσοι εργαζόμενοι και ποιων ειδικοτήτων   υπηρετούν σε  κάθε παιδιατρικό νοσοκομείο;

6)Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ΕΔΕ την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας τον περασμένο Νοέμβριο μετά την αποκάλυψη καταγγελιών για κακοποίηση ανηλίκου από ανήλικο στο Νοσοκομείο Παίδων  «Αγλαΐα Κυριακού»;