Τσίπρας για ΔΕΗ: Ξεπεράσατε την κόκκινη γραμμή

foto file

Του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

Κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό έγκλημα προς όφελος των ολιγαρχών και των “νεόκοπων εθνικών εργολάβων” χαρακτήρισε την εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του κοινοβουλίου. Στην συζήτηση της επερώτησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την ακρίβεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για την αδυναμία αντιμετώπισης της ακρίβειας ενώ στο θέμα της ΔΕΗ τόνισε: Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή. “Ακόμη δεν έχετε και δεν έχουμε δει τίποτα. Ο άνεμος της οργής και της αποδοκιμασίας σας θα γίνει τυφώνας, όσο θα μπαίνει ο χειμώνας”, προειδοποίησε.

“Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Και θα αναζητηθούν σε βάθος”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα λήξει η υπόθεση με μια απόφαση των Golden Boys στο Δ.Σ. της εταιρίας, χωρίς καν την υπογραφή των υπουργών. “Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή.  Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βλέπει τον άνεμο της κοινωνικής οργής και της αποδοκιμασίας να θεριεύει, χωρίς σχέδιο να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της οικονομία και στήνει το Μεγάλο Παζάρι με τα ασημικά του κράτους, χωρίς προσχήματα”, είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει 150 εκ. από το δημόσιο ταμείο για να εκχωρήσει το 17%.

“Όχι μόνο δεν παίρνετε  ευρώ, αλλά λέτε ότι μπορεί στο μέλλον να αξίζει 1.5 δισ αυτό το 17%. 150 εκ. για να εκχωρήσετε 1.5 δισ. Ποιος επιχειρηματίας θα το έκανε αυτό για την επιχείρηση του;”, διερωτήθηκε. “Ελπίζω να μη σχεδιάζετε τη δημιουργία στρατηγικού επενδυτή μέσα από δήθεν αναπτυξιακά σχέδια εξαγοράς μονάδων επιχειρήσεων που στην πράξη θα πρόκειται για σχέδια συγχώνευσης με άλλες ενεργειακές εταιρίες”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μίλησε ακόμα για “κερδοσκοπικό χορό” στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της ΔΕΗ.  Όπως εξήγησε, για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ (του ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρίας, όπως όλοι προεξοφλούσαν    αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. “Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης. Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκηση της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές; Φαντάζομαι θα δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιες αρχές”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο της ακριβείας, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι αρνείται να παρέμβει δυναμικά καλώντας την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δράσουν άμεσα προκειμένου να υπάρξουν έλεγχοι και μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα εγκάλεσε το Μαξίμου για την άρνηση να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού, διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. “Ανακοινώνετε ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, κοντά στο 6%.  Γιατί δεν ανακοινώσατε αντίστοιχα αύξηση του μισθού στο 12% ;  Παρά μονάχα 2%, δηλαδή 13 ευρώ από 1/1/22; Μήπως σας κρατάνε αυτοί που κερδίζουν εκατομμύρια από την συμπίεση του μισθολογικού κόστους και τις μειώσεις φορολογίας στα μερίσματα και στα κέρδη που με γαλαντομία νομοθετήσατε για τα συμφέροντα τους; Για αυτούς κυβερνάτε ή για την πλειοψηφία των μισθωτών που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημα τους. Ποια είναι τα σχέδια σας;”, είπε χαρακτηριστικά.#menoumespeedy