πάρκο-αγγλια

Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη  

Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά την είδηση πως ένας ιός ξέσπασε στην Wuhan της μακρινής Κίνας τον Ιανουάριο του 2019, κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί την εξωπραγματική συνέχεια.

Τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια βιώνουμε μια πραγματικότητα βγαλμένη από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Χιλιάδες νεκροί σε ολόκληρο τον κόσμο, αποστάσεις, μάσκες, απομόνωση. Και κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει δυστυχώς τη συνέχεια.

Αλλά όπως συμβαίνει πάντα με όλα τα άσχημα αυτού του κόσμου, ο κορονοϊός κάποια στιγμή θα αποτελέσει παρελθόν. Οι άνθρωποι, εγώ, εσύ και όλοι μας, θα ξαναβγούμε στους δρόμους, θα αγκαλιαστούμε ξανά, θα φιληθούμε, θα ταξιδέψουμε, θα κάτσουμε σε όμορφα καφέ και εστιατόρια και θα φάμε και θα πιούμε απολαυστικά πιάτα και εξαίσια ροφήματα.

Και τα θύματα του κορονοϊου; Τόσοι χιλιάδες που άφησαν την τελευταία τους πνοή μόνοι και έρημοι μέσα σε ένα κρύο θάλαμο νοσοκομείου; Τι απέγιναν; Θα τους θυμάται κανένας; Θα τους σκέφτεται;

Για να μην τους ξεχάσουμε ποτέ και να τους αγκαλιάζουμε για πάντα νοερά με τα χέρια της μνήμης, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν ανακοίνωσε τα σχέδια για ένα δημόσιο κήπο στο Queen Elizabeth Olympic Park που θα τιμήσει τα θύματα της πανδημίας.

 Όπως ανέφερε, ο κήπος στο Στράτφορντ θα περιλαμβάνει ένα κύκλο από 33 ανθισμένα δέντρα στο κέντρο, που αντιπροσωπεύει την επίδραση του κορωνοϊού στους 32 δήμους της πρωτεύουσας και την πόλη του Λονδίνου.

Η κίνηση αυτή γίνεται για να προβληματιστούν οι κάτοικοι της μεγαλούπολης, σχετικά με την πανδημία, η οποία κόστισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και άλλαξε την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου για πάντα. Επίσης θα υπενθυμίζει τους θετικούς τρόπους με τους οποίους οι πολίτες της πρωτεύουσας έχουν συγκεντρωθεί για να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον και τους βασικούς εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Ο Covid-19 είχε καταστροφικό αντίκτυπο στην πόλη και τη χώρα μας και ενώ συνεχίζουμε να καταπολεμούμε τον ιό δημιουργούμε ένα μόνιμο, ζωντανό μνημείο για να τιμήσουμε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, αποτίνοντας φόρο τιμής στο εκπληκτικό έργο που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι – κλειδιά αλλά και να  για να προβληματιστούμε σχετικά με την εμπειρία της πανδημίας», δήλωσε ο Καν.

«Αυτός ο δημόσιος κήπος με ανθισμένα δέντρα θα είναι μια μόνιμη υπενθύμιση των ζωών που έχουν χαθεί, ένα αφιέρωμα σε κάθε βασικό εργαζόμενο και ένα σύμβολο του τρόπου με τον οποίο οι Λονδρέζοι έχουν συνεργαστεί για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον» κατέληξε.

Φωτογραφία: londonist.com