Σίγουρα όλοι υπήρξαμε κάποτε νουμπάδες (=αρχάριοι) όσον αφορά την δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης στις διαδικτυακές πλατφόρμες και τις συσκευές μας, καθώς η συνήθεια και η ευκολία κερδίζουν την ασφάλεια κατά κράτος.
Το πρόβλημα είναι πως παρόλο που η τεχνολογία βαδίζει πλέον παράλληλα με την καθημερινότητά μας, και άρα θα έπρεπε να είμαστε πιο υποψιασμένοι, οι προγραμματιστές και οι πληροφορικάριοι ανά την υφήλιο συνεχίζουν να τραβάνε τα μαλλιά τους με τις επιπόλαιες επιλογές των χρηστών.
Σύμφωνα με έρευνες της εταιρίας NordPass, ο πλέον χειρότερος αλλά και συχνότερος κωδικός, που μάλιστα χρησιμοποιείται από πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, είναι το 123456789, και μπορεί να σπάσει σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο ακόμα και από τους πιο ερασιτέχνες χάκερ.
Μάλλον ήρθε η ώρα να ακούσουμε τους ειδήμονες της ηλεκτρονικής ασφάλειας, μιας και μεταξύ των υπόλοιπων δημοφιλέστερων βρίσκουμε τους εξίσου πενιχρούς «iloveyou», «password», καθώς και προσωπικά στοιχεία των χρηστών, όπως ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα και ημερομηνίες γέννησης.
Οφείλουμε λοιπόν, για τη δική μας πάνω απ’ όλα προστασία, να επιλέγουμε κωδικούς που δεν είναι εύκολα προβλέψιμοι και περιέχουν συνδυασμό μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών, και συμβόλων, ενώ συνίσταται για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα να τους αλλάζουμε συχνά –κάθε 90 περίπου ημέρες- και να χρησιμοποιούμε διαφορετικό για κάθε συσκευή και πλατφόρμα.
Ντορίνα Παπαγεωργίου