Όλοι οι πολιτισμοί έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις. Ορισμένες φορές, όμως, οι προτάσεις αυτές είναι αρκετά ιδιαίτερες, σε βαθμό που να προκαλούν τρόμο και μόνο στο άκουσμα τους, και το να τις δοκιμάσουμε γίνεται αύτοματα μια αγχωτική εμπειρία ζωής. Σίγουρα, ακούγεται αδιανόητο ότι μπορεί π.χ. να τρώγονται οι σφήκες σαν έδεσμα ή ότι θα μπορούσαμε να σερβίρουμε στους καλεσμένους μας ένα πέος από βούβαλο. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και φαγητά που για εμάς θεωρούνται νόστιμα και “φυσιολογικά”, π.χ. το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας, σε άλλους λαούς είναι ιεροσυλία να τα φας. Όλα είναι σχετικά λοιπόν, οπότε πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε και διαβάστε για κάποιες ιδιαίτερες λιχουδιές, που μάλλον δύσκολα θα βάζαμε ποτέ στο στόμα μας.

 

Σνακ από σφήκες
Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πόλης Ομάτσι τις σφήκες δεν τις αφήνουν να αλωνίζουν στους κήπους των σπιτιών τους και να τσιμπάνε αν τους δοθεί η ευκαιρία, αλλά τις τρώνε σαν σνακ. Τις αλέθουν, τις βράζουν, τις αποξηραίνουν και φτιάχνουν τα περίφημα wasp crackers.

 

Jellied Moose Nose
Μύτη ταράνδου σε μορφή ζελέ… Αυτό το φαγητό συναντάται στην Αλάσκα. Αφού πρώτα αφαιρεθεί το βολβώδες μέρος, η μύτη του ταράνδου κόβεται σε φέτες, οι οποίες βράζουν, ώστε να αποτριχωθούν ευκολότερα. Στη συνέχεια η μύτη ξαναβράζει με την προσθήκη κρεμμυδιού, σκόρδου και μπαχαρικών, ενώ αποκτά ζελώδη υφή. Θα μπορούσε να το συναντήσει κανείς σε ταινία με κάποια κακιά μάγισσα που μαγειρεύει στο τσουκάλι της!

 

Balut
Πρόκειται για μελάτο έμβρυο πάπιας. Στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, θεωρείται street snack, όπως εμείς τρώμε πίτσα. Το έμβρυο παραμένει μέσα στο αυγό επώασης και περιέχει τα οστά, τα φτερά και το ράμφος του πτηνού, που έχουν αναπτυχθεί εν μέρει. Συνήθως επωάζονται δύο με τρεις εβδομάδες πριν την κατανάλωση, η οποία συνοδεύεται από αλάτι και μπίρα.

 

Haggis
Ίσως το πιο νορμάλ πιάτο σε σχέση με αυτά που ακολουθούν έπειτα! Σκωτσέζικο πιάτο που παρασκευάζεται από την καρδιά, το συκώτι, το κρέας και τους πνεύμονες προβάτου ή μοσχαριού συνοδευόμενα από πληγούρι ανακατεμένο με κρεμμύδι και μπαχαρικά. Όσοι το έχουν δοκιμάσει, υποστηρίζουν ότι είναι αλμυρό πιάτο, που γευστικά μοιάζει με καρύδι.

 

Escamoles
Πρόκειται για προνύμφες μυρμηγκιών, που μαζεύονται από τις ρίζες δέντρων στο Μεξικό και χρησιμοποιούνται στην τοπική κουζίνα ως πασπάλισμα παραδοσιακών πιάτων, όπως τα τάκος. Λέγεται ότι αφήνουν μια αίσθηση βουτυρωμένου καρυδιού. Το αποκαλούν και ως το “χαβιάρι των εντόμων”.

 

Surströmming
Πρόκειται για ρέγκα της βαλτικής θάλασσας που έχει υποστεί ζύμωση και έχει κονσερβοποιηθεί. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φαγητού είναι το πικάντικο άρωμά του, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εμετό σε όποιον δεν είναι συνηθισμένος. Άνοιγμα της κονσέρβας αυστηρά σε εξωτερικό χώρο!!!

 

Cuy
Το ινδικό χοιρίδιο αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά για τους κατοίκους του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και του Περού. Το κρέας του έχει ελάχιστα λιπαρά, είναι τρυφερό και συχνά σερβίρεται ολόκληρο, με το κεφάλι στη θέση του, ψημένο φυσικά, για να ξέρει όποιος τρώει περί τινός πρόκειται… Συνήθως ψήνεται στα κάρβουνα με τη συνοδεία πικάντικης σάλτσας.

 

Shirako
Πρόκειται για ιαπωνικό φαγητό, που αναφέρεται στο σπέρμα (ή στα σπερματικά υγρά) ψαριών και μαλακίων. Οι Ιάπωνες προτιμούν να το βγάζουν από ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και η πεσκανδρίτσα, ενώ έχει αρκετά κρεμώδη υφή.

 

Chapulines
Οι γνωστές σε όλο τον κόσμο ακρίδες. Τρώγονται κυρίως στην Οαχάκα του Μεξικό. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πηγή άφθονων πρωτεϊνών. Συνήθως συνοδεύονται από τορτίγιες, τσίλι, σκόρδο και χυμό λάιμ. Πρέπει να μαγειρευτούν καλά πριν καταναλωθούν, γιατί πολλές φορές περιέχουν νηματώδη, τα οποία μπορεί να μολύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Kopi Luwak
Θα μπορούσε να λέγεται και “καφές μοσχαριού”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για φασόλια, τα οποία πέρασαν από το πεπτικό σύστημα μιας ποικιλίας ασιατικών μοσχαριών, αφοδεύτηκαν, και έπειτα περισυλλέχτηκαν και τελικά έγιναν καφές, αφού προηγουμένως πλύθηκαν πολύ καλά και ψήθηκαν στον ήλιο.

 

Πέος από Yak
Ναι, σωστά διαβάζετε…Το Yak είναι ένα είδος βουβαλιού που ζει στο Θιβέτ. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το πέος του , όταν μαγειρευτεί, θεραπεύει την ανδρική ανικανότητα και βοηθάει το δέρμα των γυναικών.

 

Κρασί φιδιού
Αυτό το είδος κρασιού θα το συναντήσετε στη νοτιοανατολική Ασία. Η παρασκευή του απαιτεί να κοπεί ένα φίδι κατά μήκος στο υπογάστριο του και στη συνεχεία το αίμα του να στραγγιχτεί  σ’ ένα ποτήρι γεμάτο κρασί από ρύζι (όπως το παρασκευάζουν στην Ασία) ή οινόπνευμα (όπως το ευρωπαϊκό). Μπορείτε να το συναντήσετε και σε εναλλακτική μορφή, όπου ένα ολόκληρο δηλητηριώδες φίδι μπαίνει σ’ ένα γυάλινο βάζο με κρασί από ρύζι. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ εξαφανίζει τον όποιο κίνδυνο από το δηλητήριο. Τέλος, αφαιρώντας τη χολή από τη χοληδόχο κύστη του θα έχετε ένα πρώτης τάξεως σφηνάκι. Άνετα θα μπορούσε να το παράγει ο Hannibal Lecter…

 

Hakarl
Πάμε και στα παράξενα της Ευρώπη τώρα. Το συγκεκριμένο πιάτο μαγειρεύεται στην Ισλανδία και δεν είναι τίποτε άλλο από παστό, σάπιο κρέας σκυλόψαρου ή καρχαρία της Γροιλανδίας. Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία είναι πολύ δηλητηριώδες, λόγω των υψηλών επιπέδων του ουρικού του οξέως. Το φαγητό έχει μια έντονη μυρωδιά αμμωνίας, ενώ οι Ισλανδοί το συνοδεύουν μ’ ένα τοπικό ποτό, που βοηθάει στην κατάποση του.

 

Casu Marzu
Είναι μια ποικιλία τυριού από τη Σαρδηνία, το οποίο παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, ενώ περιέχει και ζωντανές προνύμφες εντόμων. Οι προνύμφες προστίθενται στο τυρί για να βοηθήσουν στη διαδικασία της ζύμωσης, Το αποτέλεσμα είναι ένα τυρί με πολύ μαλακή και ορισμένες φορές υγρή υφή, που μπορεί να περιέχει χιλιάδες πεινασμένα σκουλήκια. Η πώληση του έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τους υγειονομικούς της κανονισμούς, όμως όχι η παρασκευή του.

 

Εγκέφαλος σκίουρου
Η συγκεκριμένη νοστιμιά είναι δημοφιλής στους κατοίκους του Κεντάκι και πιο συγκεκριμένα σε όσους κατοικούν στα Απαλάχια όρη. Τρώγεται μαγειρεμένος μαζί με αβγά, ενώ μια παραλλαγή είναι να γίνει στιφάδο μαζί με το κρέας του σκίουρου.

 

#menoume_speedy