Ζύθος ή αλλιώς μπύρα! Λαϊκό ποτό για πολύ κόσμο, καθώς μπύρες μπορείς να βρεις παντού αλλά και επειδή είναι το ποτό που θα πιεί ο οποιοσδήποτε πιο άνετα χωρίς να ψάχνεται, και θα ξεδιψάσει κιόλας. Όπως υπάρχουν πάρα πολύ ακριβά ουίσκι και άλλα ποτά, έτσι υπάρχουν και κάποιες μπύρες τόσο σπάνιες και τόσο ιδιαίτερες που κοστίζουν «λίγο» παραπάνω. Πάμε να δούμε 5 από αυτές:

Samuel Adams Utopias

Αποτέλεσμα εικόνας για akrives mpyres kosmos
Ζυθοποιία: Samuel Adams
Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 28%
Τιμή: 150 δολάρια (περίπου 140 ευρώ) / μπουκάλι των 750 ml

Ο φημισμένος (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) παραγωγός μπύρας Samuel Adams παράγει τη συγκεκριμένη μπίρα από το 2002. Ως προς τη γεύση της θυμίζει περισσότερο κάποιο ακριβό σέρι ή ακόμη καλύτερα, κονιάκ – λεπτομέρεια που οφείλεται και στο γεγονός ότι στην παραγωγή της δεν χρησιμοποιείται διοξείδιο του άνθρακα. Ιδανικά, την απολαμβάνεις σε θερμοκρασία δωματίου.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι η Samuel Adams Utopias ωριμάζει για δεκαοχτώ χρόνια σε βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μπράντι, μπέρμπον και εξαίσιου σκοτσέζικου ουίσκι, ενώ κάθε παρτίδα της κυκλοφορεί κάθε δύο χρόνια, σε 15.000 συλλεκτικά και αριθμημένα κεραμικά μπουκάλια.

 

Schorschbock 57

Οι πιο ακριβές μπύρες που παρασκευάζονται στον κόσμο
Ζυθοποιία: Schorsbräu
Χώρα προέλευσης: Γερμανία
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 57,5%
Τιμή: 275 δολάρια (περίπου 257 ευρώ) / μπουκάλι των 330 ml
Η μπίρα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στον κόσμο, σήμερα. Όσοι την έχουν δοκιμάσει την περιγράφουν ως «καπνιστή», «με έντονη τη γεύση των ξηρών καρπών» και (απολύτως φυσιολογικά) «απίστευτα δυνατή».
Για αυτούς που ακόμα θέλουν να τη γευτούν θα ζοριστούν αφού έχοντας παραχθεί το 2011, σήμερα παραμένουν στην κυκλοφορία μόλις 36 μπουκάλια της.

 

Jacobsen Vintage No. 1

Ζυθοποιία: Carlsberg
Χώρα προέλευσης: Δανία
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 10,5%
Τιμή: 400 δολάρια (περίπου 375 ευρώ) / μπουκάλι των 375 ml

Η Vintage Νo 1 παρήχθη για πρώτη φορά το 2008 και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας vintage συλλεκτικών ζύθων με την υπογραφή της μεγαλύτερης δανέζικης ζυθοποιίας.

Περιέχει 10,5% αλκοόλ ενώ η ωρίμανσή της πραγματοποιείται για έξι μήνες σε χρησιμοποιημένα δρύινα βαρέλια, διαδικασία που της χαρίζει γεύσεις και αρώματα βανίλιας, καπνού, καραμέλας και γλυκού κόκκινου κρασιού.

Tη διακόσμηση κάθε παρτίδας της έχει αναλάβει κάποιος διάσημος εικαστικός καλλιτέχνης ενώ η παραγωγή της περιορίστηκε στα 600 μπουκάλια, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σπάνια.

 

The End Of History

Ζυθοποιία: Brewdog
Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο (Σκοτία)
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 55%
Τιμή: 765 δολάρια (περίπου 715 ευρώ) / μπουκάλι των 330 ml

Η πιο «εκκεντρική» από όλες τις μπίρες, αφού για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται τσουκνίδες και καρποί καρποί άρκευθου που είναι ένα είδος δέντρου που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κυπαρίσσι.  Το ποσοστό της σε αλκοόλ αγγίζει το 55%.

Βέβαια, τις εντυπώσεις εδώ δεν κλέβει ούτε ο εξαιρετικά υψηλός αλκοολικός βαθμός της, ούτε η γεύση, που σύμφωνα με όσους την έχουν δοκιμάσει θυμίζει μίξη από μανιτάρια, σάλτσα σόγιας, κρέας, δέρμα και καπνό, αλλά η συσκευασία της. Κάθε μπουκάλι της “The End Of History” τοποθετείται μέσα σε ένα ταριχευμένο σκίουρο ή κουνάβι, που βρέθηκε νεκρό σε κάποιο δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου…

 

Antarctic Nail Ale

Ζυθοποιία: Nail Brewing
Χώρα προέλευσης: Αυστραλία
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 10%
Τιμή: 1850 δολάρια (περίπου 1730 ευρώ) / μπουκάλι των 500 ml

Πίσω από τη συγκεκριμένη μπίρα κρύβεται η μη κερδοσκοπική οργάνωση Sea Shepherd Conservation Society, που έχει ως αποστολή της την προστασία των ωκεανών. Τα μέλη της SSCS κατάφεραν να μεταφέρουν στο Perth της Αυστραλίας ένα κομμάτι πάγου από κάποιο παγόβουνο της Ανταρκτικής, το οποίο αξιοποίησαν στη δημιουργία μιας μικρής ποσότητας εκλεκτού ζύθου, αρκετής για να γεμίσει μόλις τριάντα μπουκάλια.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των ultra συλλεκτικών φιαλών χρησιμοποιήθηκαν από την Sea Shepherd Conservation Society υπέρ της προστασίας της θαλάσσιας ζωής του πλανήτη.

 

#menoume_speedy