Η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης φέρνει την ανοσία στο μυαλό όλων -αλλά ειλικρινά, πότε δεν είναι σημαντική η υγεία του ανοσοποιητικού; Ενώ πολλοί στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής για να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικά πλούσια σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους ιούς που μας κάνουν να αρρωστήσουμε. Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για να καταναλώνετε για το ανοσοποιητικό σας, με βάση τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά τους και πώς να τα τρώτε όλο το χρόνο.

Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά ωφελούν την υγεία του ανοσοποιητικού

«Η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι ένα σημαντικό συστατικό για την υποστήριξη της ανοσίας», λέει στο Real Simple η Colette Micko, διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά πληρούν πολλά από τα διατροφικά κριτήρια μιας διατροφής που τονώνει το ανοσοποιητικό. «Μια τροφή που τονώνει το ανοσοποιητικό είναι ταυτόχρονα ενυδατική και πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά (χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά),» εξηγεί η ειδικός.

9 κορυφαία φρούτα και λαχανικά για την υγεία του ανοσοποιητικού

Ενώ όλα τα φρούτα και τα λαχανικά υποστηρίζουν την ανοσία μέσω του περιεχομένου τους σε νερό, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, ορισμένα ξεπερνούν τα υπόλοιπα χάρη στον μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Εδώ είναι εννέα από τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για την υγεία του ανοσοποιητικού που μπορείτε να τρώτε όλο το χρόνο.

  1. Κόκκινες πιπεριές
  2. Μπρόκολο
  3. Γκρέιπφρουτ
  4. Σπανάκι
  5. Βατόμουρα
  6. Αβοκάντο
  7. Τζίντζερ
  8. Ακτινίδια
  9. Σκόρδο

1. Κόκκινες πιπεριές

Κόκκινες πιπεριές

«Οι κόκκινες πιπεριές είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E. Μόλις μισό φλιτζάνι κόκκινες πιπεριές σε φέτες παρέχει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C», λέει η Micko. Αυτές οι ελαφρώς γλυκές πιπεριές είναι επίσης γεμάτες νερό, φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις. Οι κόκκινες πιπεριές είναι η τέλεια προσθήκη σε μια δροσιστική σαλάτα ή ένα πιάτο ζυμαρικών.

2. Μπρόκολο

μπρόκολο

Αυτό το σταυρανθές λαχανικό είναι από μόνο του μια δύναμη που τονώνει το ανοσοποιητικό χάρη στις διαλυτές φυτικές ίνες και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α, Β6 και C. Και ευτυχώς, υπάρχουν τόσοι πολλοί νόστιμοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το μπρόκολο στην κουζίνα, από σούπες και μαγειρευτά μέχρι ομελέτες, ζυμαρικά και πιάτα με ρύζι.

3. Γκρέιπφρουτ

γκρέιπφρουτ φάρμακα

Ενώ όλα τα εσπεριδοειδή αξίζουν να υπάρχουν σε μια λίστα με τροφές που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, το γκρέιπφρουτ τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής, χάρη στις τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C. Ένα γκρέιπφρουτ περιέχει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σας, συν διαλυτές φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνη Α. Μπορούμε να το απολαύσουμε μόνο του, αλλά προσθέτει επίσης μια φρουτώδη, όξινη γεύση σε σαλάτες, σάλτσες και μια ποικιλία από αρτοσκευάσματα.

4. Σπανάκι

σπανάκι

«Το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (συγκεκριμένα βιταμίνες Α, C και Ε), καθώς και καλή πηγή σιδήρου», λέει η Micko. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τις φυτικές ενώσεις που βρίσκονται επίσης στο σπανάκι το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

5. Βατόμουρα

φρούτα κοιλιακό λίπος

Ομοίως με τα εσπεριδοειδή, όλα τα μούρα είναι εξαιρετικά φρούτα που τονώνουν το ανοσοποιητικό, αλλά ήρθε η ώρα να δώσουμε έμφαση στο βατόμουρο που συχνά παραβλέπεται. Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C και φυτικές ενώσεις, αλλά η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες το κάνει πραγματικά ξεχωριστό. Με οκτώ γραμμάρια ανά φλιτζάνι, τα βατόμουρα υποστηρίζουν ένα ακμάζον μικροβίωμα του εντέρου και επομένως ένα εξίσου ακμάζον ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Αβοκάντο

αβοκάντο

Ως εξαιρετική πηγή φυτικών ενώσεων και βιταμινών C και E, το αβοκάντο είναι σίγουρα ένα ενισχυτικό του ανοσοποιητικού. Γνωρίζατε όμως ότι το αβοκάντο είναι μια από τις καλύτερες διαθέσιμες πηγές διαλυτών ινών; Η πρεβιοτική του ισχύς προμηνύει καλά αποτελέσματα τόσο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο και για την υγεία του εντέρου μας. Προσθέστε αυτό το ήπιο και κρεμώδες πράσινο φρούτο σε σαλάτες, wraps, σάντουιτς, μπιφτέκια, αυγά, σπρινγκ ρολς και πολλά άλλα.

7. Τζίντζερ

νερό με τζίντζερ

«Η ρίζα του τζίντζερ περιέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και έχει φυσικές αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες για να αποτρέψει τη μόλυνση», εξηγεί η Micko. Μαγειρέψτε και ψήστε φρέσκο τζίντζερ για να αποκομίσετε όλα τα υγιεινά οφέλη του. Αυτή η πικάντικη ρίζα είναι μια φανταστική προσθήκη σε σούπες, πιάτα με ρύζι, πρωτεΐνες, αλλά και πολλές γλυκές λιχουδιές από σορμπέ μέχρι αρτοσκευάσματα και κοκτέιλ.

8. Ακτινίδια

ακτινίδιο για δυσκοιλιότητα

Το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας, καθώς είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, φυτικές ενώσεις, νερό και βιταμίνες C και E. Αυτό το τροπικό φρούτο είναι τέλειο σε smoothies, φρουτοσαλάτες, ακόμη αλμυρές μαρινάδες.

9. Σκόρδο

σκόρδο

Ως ισχυρή πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, το σκόρδο περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα φρούτων και λαχανικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Αλλά το πώς καταναλώνετε το σκόρδο είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη.

«Το θρυμματισμένο, μασημένο ή ψιλοκομμένο σκόρδο απελευθερώνει ένα χημικό συστατικό που ονομάζεται αλισίνη που αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, καθιστώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα καλύτερα εξοπλισμένο για την καταπολέμηση των λοιμώξεων», λέει η Micko, προσθέτοντας ότι «η τακτική κατανάλωση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κρυολογήματος, καθώς τον κίνδυνο να αρρωστήσετε».