treno eparchia

Θα χρειαστείτε μόνο την πιο γλυκιά σας διάθεση κι ένα εισιτήριο τρένου για να επιβιβαστείτε στην καλύτερη γαστρονομική –και όχι μόνο- περιπέτεια που έχει να προσφέρει η Ελβετία στους εκλεκτούς επισκέπτες της.

Το τρένο της σοκολάτας μοιάζει σε πρώτη ανάγνωση με σενάριο βγαλμένο από παραμύθι, κι όμως δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο, αλλά για απόλυτη κυριολεξία. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας αν αποφασίσετε να παρασυρθείτε μαζί του σε μια μοναδική διαδρομή που θα σας ταξιδέψει στα πιο συγκλονιστικά μέρη της Ελβετικής επαρχίας.

train du chocolat
caneylle.canalblog.com

Με αφετηρία λοιπόν την πόλη Montreux, θα εξερευνήσετε μέσα σε 7,5 περίπου ώρες γαστρονομικούς παραδείσους που δεν θα είχατε την ευκαιρία να δείτε τόσο οργανωμένα και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ως ανεξάρτητοι τουρίστες.

Πρώτη στάση αποτελεί η περιοχή της Λουκέρνης, και πιο συγκεκριμένα το γραφικό χωριό Gruyère, όπου και θα τιμήσετε μια επίσκεψη στο φημισμένο εργοστάσιο τυριού. Στο ονομαζόμενο Maison du Gruyère, θα ανακαλύψετε τα μυστικά και τις μεθόδους παρασκευής του ελβετικού τυριού, που το καθιστούν ανάρπαστο σε παγκόσμια κλίμακα και θα μάθετε την ιστορία του που χρονολογείτε αιώνες πριν από την εποχή μας.

ergostasio tyrioy elvetia
studyinginswitzerland.com

Στη συνέχεια, και αφού σας δοθεί άπλετος χρόνος για να εξερευνήσετε και τις υπόλοιπες γωνιές του Gruyère, όπως το επιβλητικό του κάστρο και το μουσείο του διάσημου γλύπτη Giger, θα κατευθυνθείτε προς τον τελικό και κορυφαίο σοκολατο-προορισμό της ξενάγησης αυτής.

Στο θρυλικό Maison Cailler του Broc, τον ναό δηλαδή της ελβετικής σοκολάτας, πέρα από το πολύ ενδιαφέρον tour στα έγκατα του εργοστασίου, όπου θα μάθετε για τις παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες μεθόδους παρασκευής της βασίλισσας των γλυκών, θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε και μια εξαίσια γευσιγνωσία…στον τόπο του εγκλήματος.

Εμπειρία-σταθμός του όλου πακέτου αποτελεί η στάση στο Atelier du chocolat, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας σοκολάτα, την οποία φυσικά μπορείτε να πάρετε μαζί σας ως σουβενίρ ή να τη γευτείτε επί τόπου για να διαπιστώσετε αν όντως «πιάνουν τα χέρια σας».

sokolata kai fraoyles

Η επιβίβαση στο σοκολατένιο μας τρένο γίνεται (εκτός πανδημίας φυσικά), κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη για τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, και σε καθημερινή βάση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Οπότε, εάν βρεθείτε ποτέ στην γαλλόφωνη πλευρά της Ελβετίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μην παραλείψετε να κάνετε κράτηση σ’ ένα από τα βαγόνια του συγκλονιστικού αυτού vintage τρένου, ιδιαίτερα αν στην πιάτσα είστε γνωστοί ως φανατικοί -πλην εκλεκτικοί- γλυκατζίδες.

Ντορίνα Παπαγεωργίου