Στη μαγειρική οι συνδυασμοί μυρωδικών-υλικών είναι αμέτρητοι. Δείτε τους ιδανικότερους για 4 από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά.
• Μαϊντανός
Η ήπια και καθόλου έντονη γεύση του δεν καλύπτει, αλλά ενισχύει τις υπόλοιπες γεύσεις σε κάθε πιάτο.
Πού και πώς χρησιμοποιείται
1) Γενικά παντού και ειδικά σε όλα τα λαδερά της ελληνικής κουζίνας.
2) Στο κοτόπουλο (κοκκινιστό, ψητό ή λεμονάτο).
3) Σε ωμές, ψητές ή βραστές σαλάτες. Η λεπτή και διακριτική γεύση που τον χαρακτηρίζει του επιτρέπει να «τρυπώσει», σε συνταγές για κάθε λογής σαλάτα, όπως μια ωραία πατατοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, ψητές πιπεριές και ελαιόλαδο, ένα αρωματικό ταμπουλέ αλλά μπορεί να γίνει και μια εξαιρετική μαϊντανοσαλάτα σε μορφή αλοιφής, συνοδεύοντας τέλεια ψητά κρέατα ή ψάρια.
4) Σε ψάρια τηγανητά, βραστά ή ψητά. Μαζί με λίγο ψιλοκομμένο σκορδάκι γίνεται η τέλεια γέμιση για ψάρια που θα ψηθούν στο φούρνο ενώ ψιλοκομμένος στο λαδολέμονο συμπληρώνει πολύ όμορφα ψητά και βραστά ψάρια.
5) Σε ομελέτες. Δένει ωραία με κλασικές ομελέτες ή και ομελέτες φούρνου, με τριμμένα τυριά και φρεσκοκομμένα λαχανικά. Μπορείτε να τον πασπαλίσετε στο τέλος αλλά και να τον βάλετε μέσα στην ομελέτα.
6) Σε σάλτσες ντομάτας. Με την ντομάτα κάνει υπέροχη παρέα, οπότε μπορείτε άνετα να βάλετε μερικά φυλλαράκια σε κόκκινες σάλτσες που θα μαγειρευτούν με ψάρια στο φούρνο όπως ο γαύρος ή ο μπακαλιάρος, με μοσχαράκι ή κοτόπουλο, ζυμαρικά ή ρύζι.
7) Σε διάφορες γεμίσεις. Σε λαχανικά, κρεατικά και ψάρια είναι μια πολύ νόστιμη πινελιά στη γέμιση. Τα πολυαγαπημένα μας γεμιστά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
• Θυμάρι
Με ιδιαίτερο άρωμα, ζεστή και πικάντικη γεύση, εκπλήσσει ευχάριστα στα πιάτα που κάνει την εμφάνισή του.
Πού και πώς χρησιμοποιείται
1) Σε αρνάκι και κατσικάκι ψητό. Λίγα κλαράκια στο αρνάκι ή το κατσικάκι στο φούρνο με λίγες πατατούλες δίπλα, θα κάνουν πραγματικά τη διαφορά.
2) Σε ψητά ψάρια. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μίγμα από λίγο λιωμένο σκόρδο, ελαιόλαδο, θυμάρι και λίγο λεμόνι για να περιχύσετε τα ψάρια σας πριν το ψήσιμο.
3) Στο κοτόπουλο και γενικότερα σε πουλερικά. Σε συνδυασμό με μια λεμονάτη σάλτσα τα κάνει μοναδικά νόστιμα.
4) Στα κρεατικά και ιδιαίτερα στο χοιρινό. Στην κατσαρόλα ή στο φούρνο με μια σάλτσα από λεμόνι, μάραθο και ελαιόλαδο το θυμάρι αναβαθμίζει κατά πολύ γευστικά το αποτέλεσμα.
5) Στα τηγανητά αβγά. Αν τα πασπαλίσετε με λίγο θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα συνοδεύσετε με ζεστό ζυμωτό ψωμάκι γίνονται ένα απλό αλλά μεγαλειώδες πιάτο.
6) Στο ελαιόλαδο. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μυρωδικά μαζί με το βασιλικό, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο που χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό ελαιόλαδου.
• Δεντρολίβανο
Με έντονο άρωμα και γεύση είναι από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
Πού και πώς χρησιμοποιείται
1) Στα κρεατικά. Με μαρινάρισμα σε δεντρολίβανο, θυμάρι, κρασί, λίγο τριμμένο σκόρδο και ελαιόλαδο για μερικές ώρες πριν το ψήσιμο, τα κρεατικά αποκτούν ασύγκριτη νοστιμιά.
2) Στη ζαχαροπλαστική. Σε γλυκά του κουταλιού και σιρόπια για να τα αρωματίσει.
3) Σε ψάρια και θαλασσινά. Τα ψάρια γίνονται ωραιότατα αν τα τρίψετε με λίγο δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι πριν τα ψήσετε. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο στη γέμιση αν τα κάνετε γεμιστά. Στα θαλασσινά, π.χ. τις γαρίδες, δίνει ωραίο άρωμα μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας.
4) Στα ψητά λαχανικά. Μπορείτε να φτιάξετε μια ωραία σάλτσα με δεντρολίβανο, θυμάρι, φρέσκια ρίγανη, ελαιόλαδο και σκόρδο για να αλείψετε ή να μαρινάρετε τα λαχανικά σας πριν το ψήσιμο στο φούρνο ή στη σχάρα.
5) Στο ελαιόλαδο. Το έντονο άρωμά του, το καθιστά ως το τέλειο μυρωδικό για να αρωματίσετε το ελαιόλαδο.
• Ρίγανη
Με ζεστή, έντονη και ελαφρώς πικρή και πιπεράτη γεύση, γίνεται ο καλύτερος φίλος των ψητών και της σαλάτας. Δεν είναι τυχαίο το ότι στην αποξηραμένη της μορφή δεν λείπει από καμία κουζίνα.
Πού και πώς χρησιμοποιείται
1) Στα ψητά κρεατικά. Είναι ιδανική για κατσικάκι, αρνάκι ή χοιρινό. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα ωραίο μίγμα από φρέσκια ρίγανη, γλυκιά πάπρικα, πιπέρι, κάρι, λιωμένο σκόρδο και ελαιόλαδο και επαλείψτε με μια μικρή ποσότητα το κρέας πριν το ψήσιμο. Θα του δώσετε πιο έντονο χαρακτήρα.
2) Στις σαλάτες. Δεν υφίσταται χωριάτικη σαλάτα χωρίς ρίγανη. Στη φρέσκια της μορφή, είναι η τελική πινελιά στη σαλάτα σας αφού πρώτα τη ραντίσετε με παρθένο ελαιόλαδο. Φυσικά υπάρχει και η εναλλακτική της αποξηραμένης, το αποτέλεσμα όμως δεν θα είναι ίδιο.
3) Σε αρωματικά ελαιόλαδα. Είναι ιδανική για να αρωματίσετε καλής ποιότητας ελαιόλαδο και να το φυλάξετε σε βαζάκι για μια δροσερή σαλάτα.
4) Σε ψητά πουλερικά. Το κοτόπουλο, πάει σχεδόν παντού παρέα με μερικά φυλλαράκια ρίγανης, όπως και να το μαγειρέψετε.
5) Στις πατάτες, βραστές, ψητές ή στο φούρνο. Είναι μια μικρή λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά.
6) Σε λεμονάτες σάλτσες και σάλτσες με λευκό κρασί. Μαζί με τη μαντζουράνα και τη λουίζα είναι η κορυφαία τριάδα των καταλληλότερων μυρωδικών για σάλτσες αυτού του τύπου.
7) Σε λευκά τυριά ή σαγανάκια. Η ψητή φέτα ή το τυρί που θα φτιάξετε σαγανάκι, πασπαλισμένα με λίγα φυλλαράκια ρίγανης θα είναι το τέλειο ορεκτικό.
#menoumespeedy