Οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να κόβουμε το τοστ, το κλαμπ σάντουιτς και κάθε τι παρόμοιο, διαγώνια. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Ας δούμε τι θεωρίες υπάρχουν.
Είτε κάθετα, είτε διαγώνια, ένα σάντουιτς πρέπει να κοπεί για να μπορέσουμε να προσθέσουμε πιο εύκολα και σωστά υλικά που θα θελήσουμε.
Σύμφωνα με την executive chef Johanna Hellrigl του Doi Moi στην Ουάσιγκτον, σημαντικό ρόλο παίζει το ψωμί. Δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια και γι’ αυτό κάποια ψωμιά απαιτούν διαφορετικό κόψιμο από άλλα. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε φρατζόλα, θα πρέπει να την κόψετε κάθετα στη μέση, γιατί διαφορετικά μπορεί να χαλάσει κατά το ψήσιμο και γιατί έτσι βολεύει περισσότερο στη διαχείριση. Τα μικρά, μακρόστενα ψωμάκια κόβονται συνήθως διαγώνια, ενώ πιο μικρά ρολάκια κόβονται στη μέση και χρησιμοποιείται οδοντογλυφίδα για να τα συγκρατεί.
Παρ’ όλ’ αυτά, οι περισσότεροι σεφ προτιμούν το διαγώνιο κόψιμο, με τα ψημένα σάντουιτς να φαίνεται πως ωφελούνται από τον έλεγχο που δίνει ένα τέτοιο κόψιμο. Ο σεφ Roger Mooking αναφέρει ότι αν ένα ψημένο σάντουιτς κοπεί διαγώνια, αποφεύγουμε έναν ενδεχόμενο τραυματισμό στο εσωτερικό του στόματος και τα ούλα από τις γωνίες του ψωμιού.
Για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα την κόρα ενός σάντουιτς, το διαγώνιο κόψιμο φαίνεται πως διευκολύνει, καθώς δίνει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει περισσότερη ψίχα. Όπως αναφέρει και η Andrea Anthony, σεφ και συγγραφέας, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε πιο εύκολα την κόρα και το διαγώνιο κόψιμο που δημιουργεί δύο ίσα τρίγωνα είναι πιο όμορφο και σχηματισμένο οπτικά.
Ο executive chef Patrick Ochs αντιθέως θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος να κόψουμε το σάντουιτς είναι στη μέση, καθώς έτσι διευκολύνεται η κατανάλωσή του και μας επιτρέπει να βλέπουμε ξεκάθαρα όλες τις διαφορετικές στρώσεις από υλικά.
Με στοιχεία από clickatlife.gr