Ο καφές είναι ένα από τα ροφήματα που πίνουμε καθημερινά και πολλές φορές εντός της ημέρας – Ορισμένοι δεν μπορούν χωρίς καφέ

Ο τέλειος καφές σημαίνει και τέλεια απόλαυση εκείνη όμως τη στιγμή που πίνουμε. Μετά από ώρες ο καφές, χάνει τη γεύση του. Σε όλους συμβαίνει πολλές φορές να τον αφήνουμε στην άκρη για να κάνουμε τις δουλειές μας. Αυτές όμως οι γουλιές του καφέ δεν μοιάζουν με εκείνες στην αρχή!

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για την αλλοίωση της γεύσης και ορισμένοι τρόποι για να το αποφύγετε

Οι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε διάφορα έλαια, χημικές ενώσεις και οξέα. Οι διαλυτές αυτές ενώσεις εξάγονται κατά τη διαδικασία ετοιμασίας του καφέ και του δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά.

Όταν όμως ο αέρας επεμβαίνει, το οξυγόνο αρχίζει να αλλάζει τη γεύση και την οσμή σχεδόν αμέσως, προκαλώντας στις διαλυτές ενώσεις είτε αλλοίωση, είτε οξείδωση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι συσκευασίες του καφέ είναι πάντα κλεισμένες αεροστεγώς, προστατεύοντας τον καφέ από τον αέρα και το οξυγόνο.

Μια από τις πιο επιρρεπείς, αλλά εύοσμες διαλυτές ενώσεις είναι η μεθανοθειόλη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη φρεσκάδα της οσμής των καρπών και στην κάλυψη των λιγότερο επιθυμητών οσμών.

Ο καφές, ωστόσο, συνεχίζει να χάνει τη γεύση του όταν αναμειχθεί με νερό. Οι διαλυτές ενώσεις διαλύονται καλύτερα ανάμεσα στους 90-96 βαθμούς Κελσίου, άρα η παρασκευή καφέ με καυτό νερό δίνει μια πιο έντονη γεύση σε σχέση με τον καφέ που φτιάχνουμε με χλιαρό ή κρύο νερό.

Καθώς, όμως, το νερό που βράζει «τραβάει» τις διαλυτές ενώσεις από τον καφέ, αυτές συνεχίζουν να οξειδώνονται, δίνοντας στον ζεστό καφέ μια πικρή γεύση. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει τη στιγμή που το νερό ακουμπά τον καφέ, με το φαινόμενο να γίνεται ακόμη πιο έντονο όσο ο καφές παραμένει στο νερό, μετά την εκχύλισή του. Αυτή την αλλαγή στη γεύση μπορείτε να την καταλάβετε ακόμη και μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που πίνετε καφέ και είναι ο λόγος που τα πιο εξεζητημένα café φροντίζουν να εκχυλίζουν μικρές ποσότητες καφέ, κατά παραγγελία.

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι να «κλειδώσετε» τη φρεσκάδα του καφέ σας πριν ακόμη τον φτιάξετε, αποθηκεύοντας τον σε αεροστεγές δοχείο και μετά την εκχύλιση να τον μεταφέρετε σε αεροστεγές θερμό, για να τον διατηρήσετε φρέσκο περισσότερη ώρα.

#menoumespeedy