Το γάλα, αυτή η πολύτιμη και ολοκληρωμένη τροφή για τα παιδιά προσφέρει στον οργανισμό αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Διατροφική αξία

Το φρέσκο γάλα περιέχει όλα σχεδόν τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες, περιέχει πολλές βιταμίνες των συμπλεγμάτων Α, Β, D, Κ, σημαντικές ποσότητες σε ασβέστιο αλλά και φωσφόρο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο και άλλα. Θα βρείτε και γάλα εμπλουτισμένο με ασβέστιο, σίδηρο, Ω3 λιπαρά, βιταμίνη D, στερόλες ή με μειωμένη λακτόζη.

Παστερίωση γάλακτος

Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα πρέπει να έχει επεξεργαστεί στους 71,7C και έχει διάρκεια ζωής στο ψυγείο από 3-5 ημέρες. Αντίστοιχα, το υψηλής παστερίωσης έχει υποστεί θερμική επεξεργασία στους 110-127°C και διατηρείται για 25-30 μέρες. Η παστερίωση αποτελεί μετρίου βαθμού θερμική επεξεργασία, που δεν μειώνει τη θρεπτική αξία του και δεν υποβαθμίζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Είδη γάλακτος

Μπορεί γενικά το αγελαδινό γάλα να μονοπωλεί το εμπόριο σε όλο τον κόσμο αλλά υπάρχουν πολλοί που καταναλώνουν και πρόβειο, κατσικίσιο και, φυσικά, βουβαλίσιο γάλα από τη λίμνη Κερκίνη. Υπάρχει και το εβαπορέ ή το γάλα σκόνη με αρκετά μικρότερη θρεπτική αξία.

Για τους vegans και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή υποφέρουν από άλλες παθήσεις υπάρχουν οι εξής επιλογές: γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και γάλα ρυζιού.

#menoumespeedy