Οι ώρες που τρώμε καθορίζουν το σωματικό μας βάρος. Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για το τελευταίο γεύμα της ημέρας για να μην παχύνουμε;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism υποστηρίζει ότι η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους αλλά και του σακχάρου στο αίμα.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ή υπέρβαρων ενηλίκων αγγίζει ή και ξεπερνά τα 2.1 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, γεγονός που προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί και λόγο εμφάνισης προβλημάτων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης. Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση θερμίδων αργά το βράδυ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού μας βάρους.

«Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επιδεινώνει την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται. Οι επιπτώσεις των βραδινών γευμάτων ποικίλουν σημαντικά ανάμεσα στους ανθρώπους και εξαρτώνται από τη συνήθη ώρα ύπνου, πράγμα που δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε με το ένα γεύμα γίνουν χρόνιες, τα βραδινά γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jonathan C. Jun από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 εθελοντές (10 άνδρες και 10 γυναίκες), προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος μεταβολισμού του δείπνου που καταναλώνεται μετά τις 10 το βράδυ σε σύγκριση με αυτό των 6 το απόγευμα. Όλοι οι εθελοντές πήγαιναν για ύπνο στις 11 το βράδυ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους που κάηκε ήταν μικρότερη στην περίπτωση του βραδινού γεύματος, ακόμα και όταν και στις δύο περιπτώσεις καταναλώθηκαν τα ίδια τρόφιμα.

«Κατά μέσο όρο, το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με την κατανάλωση ενός απογευματινού, τελευταίου γεύματος για την ημέρα. Οι επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στους υγιείς εθελοντές μπορεί να είναι πιο σημαντικές σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη, οι οποίοι έχουν ήδη υποβαθμισμένο μεταβολισμό», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chenjuan Gu.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο νωρίς φάμε το βραδινό, κινδυνεύουμε λιγότερο από αύξηση του λίπους στο σώμα και του σακχάρου στο αίμα.

#menoumespeedy