HOLLANDSE  NIEUWE  HARING: Πρόκειται για ένα πιάτο με παστή ρέγκα, που σερβίρεται με ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μια φέτα ψωμί. Η ρέγκα καθαρίζεται μόλις ψαρεύεται και μετά ωριμάζει μέσα σε άλμη. Αν το προτιμάτε σε σάντουιτς, τότε ζητήστε ένα broodje haring.

PANNENKOEKEN: Νόστιμα pancakes, άλλοτε αλμυρά κι άλλοτε γλυκά. Στην αλμυρή εκδοχή τους θα τα συναντήσετε με bacon, τυρί, καπνιστό σολομό και κρέμα γάλακτος, ενώ στη γλυκιά εκδοχή του, σερβίρεται με μήλα, σταφίδες, σοκολάτα, stroop (ένα πολύ γλυκό ολλανδικό σιρόπι) ή ζάχαρη. Είναι αρκετά πιο λεπτά από τα κλασικά αμερικάνικα pancakes και πολύ πιο μεγάλα, μοιάζουν δηλαδή αρκετά με τις κρέπες. Στην Ολλανδία τα προτιμούν για πρωινό, μεσημεριανό, ακόμα και βραδινό και συνήθως, τρώγονται σαν ρολό με το χέρι.

ERWTENSOEP: Σούπα με αρακά, αρκετά παχύρρευστη, με πολλά λαχανικά, όπως σέλερι, κρεμμύδια, πατάτες και διαφορετικά είδη χοιρινού και καπνιστό λουκάνικο, το οποίο προστίθεται λίγο πριν το σερβίρισμα. Συνήθως συνοδεύεται από roggebrood, ένα ψωμί σίκαλης, μαζί με καπνιστό bacon katenspek, τυρί και βούτυρο. Παραδοσιακά τρώγεται την Πρωτοχρονιά, αλλά είναι ιδανικό για κάθε παγωμένη νύχτα.

APPELTAART: Η μηλόπιτα είναι αγαπημένο ολλανδικό επιδόρπιο. Η διαφορά από τις κλασικές μηλόπιτες είναι ότι αυτή είναι σκεπαστή, με λωρίδες ζύμης. Η γέμισή της είναι από κομμάτια μήλου, μαζί με ζάχαρη, κανέλα και λεμόνι. Σερβίρεται ζεστή μαζί με σαντιγί κι ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ.

BAMIGORENG: Επειδή η Ινδονησία το 19οαι. ήταν ολλανδική αποικία, η επιρροή της στην τοπική γαστρονομία ήταν σημαντική. Το bamigoreng είναι ένα κλασικό ινδονησιακό πιάτο που θα συναντήσει κανείς πολύ στην Ολλανδία. Είναι noodles αυγού, στο τηγάνι μαζί με σκόρδο, κρεμμύδι, λαχανικά, κρέας, αυγό και τσίλι. Ακόμα στην Ολλανδία θα βρει κανείς ινδονησιακό rendang (κρέας σε γάλα καρύδας), rijsttafel (ρύζι με πολλά μικρά πιάτα από κρέας με λαχανικά και μπαχαρικά) και spekkoek (ένα γλυκό με μπαχαρικά).

BITTERBALLEN: Μικρά κεφτεδάκια που σερβίρονται στα περισσότερα καφέ και μπαρ της Ολλανδίας. Συνήθως είναι μέρος ενός bittergarnituur (ποικιλία από σνακ) και φτιάχνεται από κιμά μοσχαρίσιο ή κοτόπουλου, αλεύρι, ζωμό, μυρωδικά και βούτυρο. Το μείγμα γίνεται μπαλάκια και τηγανίζεται σε άφθονο καυτό λάδι.

POFFERTJES: Αυτά τα αφράτα ζυμαράκια φτιάχνονται με μαγιά και αλεύρι σίκαλης, είναι σπογγώδη στην υφή τους και σερβίρονται με άχνη ζάχαρη, βούτυρο ή σιρόπι. Θα τα βρείτε πολύ συχνά σε υπαίθριες αγορές. Θυμίζουν λουκουμάδες.

OLIEBOLLEN: Η ολλανδική εκδοχή του ντόνατς. Συνήθως τρώγονται την παραμονή της  Πρωτοχρονιάς, αλλά θα τα βρείτε και σε πλανόδιους πωλητές. Η λέξη Oliebollen σημαίνει μπάλες σε λάδι, επειδή τηγανίζονται όπως ακριβώς και τα ντόνατς. Η ζύμη μπορεί να περιέχει αποξηραμένα φρούτα ή ξύσμα από λεμόνι, αλλά πάντα καλύπτεται με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

STAMPPOT: Πουρές πατάτας αλεσμένος μαζί με ψιλοκομμένα λαχανικά, που παραδοσιακά σερβίρεται δίπλα σε καπνιστό λουκάνικο με gravy σος. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του Stamppot, όπως τα boerenkool, zuurkool (με ξινολάχανο), versions (με καρότα και κρεμμύδια) και rauweandijvie (με αντίδια).

SATE: Το Sate είναι ένα ακόμα πιάτο της ινδονησιακής κουζίνας, που όμως έχει ενσωματωθεί στην ολλανδική γευστική κουλτούρα. Είναι μικρά καλαμάκια από ψητό μαριναρισμένο κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό) που σερβίρεται με μια σος από φιστικοβούτυρο, σόγια και τσίλι. Κι αν έχετε ξαναδοκιμάσει sate (ή satay) σε κάποια άλλη χώρα, το σίγουρο είναι ότι δεν το έχετε δοκιμάσει ξανά έτσι.

via: https://gastrotourismos.gr/