
Η Θράκη είναι ένας τόπος με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες καθώς η κουζίνα της διαμορφώθηκε μέσα από μια πολυπολιτισμική συμβίωση ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής.
Η παραδοσιακή κουζίνα της Θράκης περιλαμβάνει πολύχρωμες και γεμάτες μυρωδιές.
Καπαμάς Κομοτηνής, γαρδούμπες, κουσκούσι, παστό χοιρινό, παστουρμάς, αλλαντικά, λάχανο τουρσί σε πίτες και με κρέας, αρνί με ρύζι, σουτζούκ λουκούμ, φλογέρες με ταχίνι και καρύδια, σιροπιαστά γλυκά και καριόκα Ξάνθης είναι κάποια από τα παραδοσιακά φαγητά.
Χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο έδεσμα στην περιοχή του Έβρου είναι ο καβουρμάς. Παλαιότερα γίνονταν από χοιρινό ψαχνό κρέας που καβουρντιζόταν και έμπαινε σε τσουκάλια σκεπασμένα με λίπος. Η Μπάμπω είναι χριστουγεννιάτικο φαγητό. Αποτελείται από χοιρινό έντερο γεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας (σήμερα κιμά), κομμάτια συκωτιού, ρύζι, ψιλοκομμένο πράσο και μπαχαρικά. Μαγειρεύεται σε πήλινη κατσαρόλα, ή σε πλατιά τσουκάλια.
Το γλύκισμα της Βαρβάρας είναι χαρακτηριστικό παραδοσιακό φαγητό της Θράκης. Ο τρόπος μαγειρέματος έχει πολλά αρχαϊκά στοιχεία και θυμίζει την «πανσπερμία»: Χρησιμοποιούν σιτάρι, αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια. Υπήρχε η πρόληψη ότι αν η βαρβάρα γίνει άσπρη, θα χιονίσει.
Όσοι αγαπούν το φρέσκο ψάρι, τότε στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου, την Αλεξανδρούπολη, θα συναντήσουν ένα από τα σημεία αναφοράς για όλη την Ελλάδα.
Οι γεύσεις που προτείνονται έχουν να κάνουν με τον αχνιστό Βάτο, το ψητό Γοφάρι, την Φαναροουρά (βραστή ή τηγανιτή), τις Ψείρες (ψιλή καραβίδα) και το πελαγίσιο καλαμάρι Σαμοθράκης.
Η Ξάνθη φημίζεται κυρίως για τα γλυκά της. Σιροπιαστά γλυκά ταψιού (κανταΐφι, μπακλαβά, ραβανί, εκμέκ, σαραγλί, σάμαλι), καζάν ντιμπί, ταβούκ γκιοσού (το μοναδικό γλυκό με κοτόπουλο), σουτζούκ λουκούμ, μουχαλεμπί (κρέμα με σιρόπι ροδόνερου), καριόκες και σεκέρ παρέ είναι αυτά που θα βρείτε στην περιοχή.
Επίσης, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, ξηρούς καρπούς, παραδοσιακά ζυμαρικά φτιαγμένα με τοπικά υλικά και τυροκομικά ανήκουν στην παραδοσιακή κουζίνα της Ξάνθης.
#menoumespeedy