Το σωστό κρασί συνσυάζεται με μια σωστή σοκολάτα και πετυχαίνετε τον τέλειο γευστικό συνδυασμό.

Χρήσιμες συμβουλές για να το πετύχετε

  • Ξεκινήστε με ένα κρασί που είναι ελαφρώς πιο γλυκό από το επιδόρπιο σοκολάτας. Το κρασί και η σοκολάτα που έχουν και τα δυο έντονη γεύση, μπορούν συχνά να βρεθούν σε ένα γευστικό παιχνίδι εξουσίας. Για να μπορέσετε να τα ισορροπήσετε, αρχικά κάντε την ασφαλή επιλογή: επιλέξτε ένα ελαφρώς γλυκύτερο κρασί από τη σοκολάτα.
  • Επιλέξτε ένα κρασί με παρόμοιο στυλ και βάρος με τη σοκολάτα. Όταν συνδυάζετε κρασιά με σοκολάτα, προσπαθήστε να ταιριάξετε ελαφρύτερες, πιο κομψές σοκολάτες με κρασιά με ελαφρύτερο σώμα. Ομοίως, όσο ισχυρότερη είναι η σοκολάτα, τόσο πιο γεμάτο πρέπει να είναι το κρασί. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο πιο ξηρή θα είναι η υφή της.
  • Ξεκινήστε να δοκιμάζετε από την πιο ελαφριά έως πιο σκούρα σοκολάτα και από το πιο ελαφρύ ως το πιο γεμάτο κρασί. Κάτι αντίστοιχο γίνεται με την επίσημη γευσιγνωσία οίνου. Οπότε αν θα πειραματιστείτε με διάφορες ποικιλίες σοκολάτας, καλό είναι να ξεκινήσετε από την ελαφριά λευκή σοκολάτα, να περάσετε στη σοκολάτα γάλακτος και να τελειώσετε με τη μαύρη σοκολάτα. Ξεκινώντας από αποχρώσεις λευκής σοκολάτας και τελειώνοντας με μαύρη ή γλυκόπικρη σοκολάτα, θα κρατήσετε τον ουρανίσκο σας ενεργοποιημένο, έτσι ώστε να μην χάσει τις απαλές γλυκές νότες που έχουν οι ελαφριές επιλογές σοκολάτας και να μπορεί να καταλάβει όλες τις γευστικές νότες όταν συνδυάσετε σοκολάτα και κρασί.
  • Μια άλλη πρόταση για τo ταίριασμα κρασιού με λευκή σοκολάτα είναι η αντίθεση. Είναι λίγο πιο επικίνδυνο, αλλά όταν η αντίθεση λειτουργήσει καλά, η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη!
  • Οι μαύρες ή γλυκόπικρες σοκολάτες, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο (εξ ορισμού η μαύρη σοκολάτα περιέχει τουλάχιστον 35% κακάο), απαιτούν ένα κρασί που διαθέτει πιο γεμάτο σώμα, έντονα αρώματα και τολμηρές γεύσεις φρούτων.

Σύντομος οδηγός συνδυασμού κρασιού-σοκολάτας

•Άσπρη σοκολάτα: Late harvest ή ice wines, Orange Muscat, Moscato d’Asti, ημίξηρα ροζέ, Brachetto d’Acqui, Tokaji, Samos Grand Cru, Μοσχάτο Ρίου Πατρών, Ηλιαστός Σιάτιστας και Γερμανικά Riesling στο γλυκό φάσμα τους
•Σοκολάτα γάλακτος: Port, Madeira, Vinsanto, Pinot Noir, Merlot, Gewurztraminer, Μαυροδάφνη
•Μαύρη σοκολάτα: Port, PX Sherry, Banyuls, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Merlot
•Αλμυρές σοκολάτες, γκανάς κλπ: Το αλάτι ενισχύει τις γεύσεις, γι ‘αυτό επιλέξτε το τέλος του φάσματος sweet-styled Late Harvest Gewürztraminer ή fruit-driven, Zinfandel ή ακόμα μια Malmsey Madeira.
•Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς: Bual Madeira, tawny Port, PX ή Oloroso Sherry
•Σοκολάτα με φρούτα: Banyuls, semi-dry sparkling wines, Brachetto d’Acqui, ruby Port, late harvest ξινόμαυρο
•Σοκολάτα με καραμέλα: Madeira, Tawny Port, PX Sherry, Vinsanto, Muscat de Beaumes-de-Venise, γλυκά αφρώδη κρασιά
•Σοκολάτα με μέντα, δυόσμο: Cabernet Sauvignon, Cab Franc, Shiraz, Moscato d’Asti, γλυκά κόκκινα κρασιά, ξινόμαυρο late harvest
•Κέικ σοκολάτας: Banyuls, Madeira, Port, PX Sherry, Vinsanto, Shiraz

Με στοιχεία από krasiagr.com