Λαχανοντολμάδες με ντομάτα, που φέρνουν άρωμα Θεσσαλονίκης. Μία λαχταριστή συνταγή, που μένει αξέχαστη.

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 φλιτζάνι ρύζι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
200γρ. ντοματάκι κονκασέ
λίγη πιπεριά καυτερή
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Κόβετε ένα κωνικό κομμάτι από το κοτσάνι του λάχανου στη βάση του. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει έχοντας ρίξει λίγο χοντρό αλάτι.

Τοποθετείτε το λάχανο και το αφήνετε να βράσει γύρω στα 8 λεπτά (αν δεν καλύπτεται όλο από το νερό το γυρνάμε στα 6 λεπτά). Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στο καυτό νερό για ακόμη 15-20 λεπτά, να μαλακώσει.

Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε την πάπρικα και την ντομάτα. Όταν κρυώσουν, τα ανακατεύετε με τον κιμά, το ρύζι, τον μαϊντανό και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Χωρίζετε τα φύλλα από το λάχανο, κόβοντας τα σκληρά μέρη. Βάζετε σε καθένα από 1 κουταλιά γέμιση και τυλίγετε χαλαρά σε ρολό. Προσέχετε να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος.

Στη βάση της κατσαρόλας βάζετε το ελαιόλαδο, τα κοτσάνια και κομμάτια από τα φύλλα που περίσσεψαν. Βάζετε τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο. Μόλις ετοιμάσετε μια σειρά ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα ντομάτας, λίγη πάπρικα και συνεχίζετε. Μόλις τελειώσετε τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο.

Προσθέτετε νερό ή ζωμό από μοσχαρίσια κόκαλα και λίγο λάδι επιπλέον. Τα υγρά πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζουν τους λαχανοντολμάδες. Βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 20 λεπτά. Προσέχετε να μην αρπάξει, οπότε αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.

Συνταγή από Ευριπίδη Αποστολίδη