
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να φτιάξουμε ένα καλό φαγητό είναι να ακολουθήσουμε και να εκτελέσουμε τη συνταγή έχουμε διαλέξει.
Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε στις συνταγές
1. Μη ολοκληρωμένη ανάγνωση της συνταγής
Βασική προϋπόθεση είναι πως πρέπει να έχουμε διαβάσει τη συνταγή πολύ καλά πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεσή της.
Διαβάζοντας με προσοχή μια συνταγή έχουμε την ευκαιρία να αναζητήσουμε εκ των προτέρων διαφορετικές άγνωστες σε εμάς τεχνικές ή οδηγίες, που μπορεί με μια πρόχειρη ανάγνωση να μην καταλάβουμε.
2. Απροσεξία στην ανάγνωση
Ακόμη και η θέση του κόμματος είναι σημαντική. Απροσεξίες στην ανάγνωση μπορεί να καταστρέψουν μια συνταγή, αφού δεν θα έχουν μετρηθεί σωστά οι αναλογίες.
3. Ξεχνώντας ότι βρισκόμαστε στη δική μας κουζίνα
Κάθε φούρνος θερμαίνεται διαφορετικά και έχει τα δικά του σημεία. Για παράδειγμα, μπορεί μια συνταγή να δίνει χρόνο ψησίματος από 8 έως 10 λεπτά, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί μόνο 8 λεπτά σε έναν άλλον φούρνο ή 12 σε κάποιον άλλο. Θα πρέπει πάντα να προσαρμόζουμε το χρόνο μαγειρέματος, ώστε να ταιριάζει με τη δική μας κουζίνα. Το καλύτερο είναι να βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρόνο, για σιγουριά. Δοκιμάζοντάς το ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πόσο χρόνο χρειάζεται.
Επίσης, η ποσότητα του φαγητού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ψήσιμο. Δεν μπορεί ένα κοτόπουλο 2 κιλών να χρειάζεται τον ίδιο χρόνο ψησίματος με ένα κοτόπουλο 4 κιλών.
4. Αντικαθιστώντας πάρα πολλά υλικά την πρώτη φορά
Αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα ανάγνωσης συνταγών, αλλά εξακολουθεί να είναι μια συνήθης πρακτική. Πολλοί σχολιάζουν πως αντικαθιστούν κάποια υλικά σε μια συνταγή από την πρώτη κιόλας φορά της εκτέλεσής της με το αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο.
Αν αντικαταστήσουμε περισσότερα από τρία υλικά σε μια συνταγή, τότε την έχουμε αλλάξει και «επισήμως». Καλό θα ήταν να εκτελούμε τη συνταγή ακριβώς όπως τη διαβάζουμε την πρώτη φορά, ώστε να γνωρίζουμε πως είναι η αναμενόμενη γεύση. Μετά από αυτό μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες.
5. Παρανόηση στη χρήση των υλικών
Μια λίστα με υλικά μπορεί πολλές φορές να παρερμηνευθεί. Για παράδειγμα, ένα υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορές.
Αυτό μας φέρνει πίσω στην πρώτη συμβουλή στην καλή ανάγνωση της συνταγής, για να γίνει κατανοητό πόσες φορές και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα υλικό σε μια συνταγή. Για παράδειγμα, μπορεί μία συνταγή να χρειάζεται 2 λεμόνια στα υλικά της, όμως να χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά βήματα.
6. Δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες
Πολύ συχνά βλέπουμε φράσεις όπως «προσθέτετε αργά» ή «ρίχνετε γρήγορα» ή «γυρίστε προσεκτικά» και δεν δίνουμε την ανάλογη σημασία. Ωστόσο, αυτές οι φράσεις είναι σημαντικές συμβουλές.
Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις που λέει να προσθέσουμε το γάλα αργά στο μείγμα και δεν το κάνουμε θα μπορούσε να κινδυνεύσει να καταστραφεί ένα πιάτο. Αυτές, λοιπόν, οι εκφράσεις είναι ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας σε μια συνταγή.
Με στοιχεία από Olivemagazine.gr