Και σε ποιον δεν αρέσει η πίτσα; Ωστόσο, είναι κάποια μυστικά που δεν γνωρίζουν όλοι για το αγαπημένο αυτό φαγητό.
Η πίτσα δεν είχε τη σημερινή μορφή όταν πρωτοεμφανίστηκε.
Οι αρχαίοι Έλληνες έβαζαν επάνω στη ζύμη τους βότανα και η πρώτη φορά που ακούστηκε η λέξη «πίτσα» ήταν το 997 μ.Χ. στην Gaeta της Ιταλίας. Ο πρόδρομος της σύγχρονης πίτσας αναπτύχθηκε στη Νάπολη, στα τέλη του 1700 κι έγινε τοπική σπεσιαλιτέ των πιο φτωχών περιοχών της πόλης.
Με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκαν 2 διαφορετικά είδη, η μαρινάρα (με ρίγανη, σκόρδο και ελαιόλαδο) και η μαργαρίτα (με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα και ελαιόλαδο), η οποία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Βασίλισσας Margherita του Savoy.
Αυθεντική πίτσα ναπολιτάνα
Οργανισμός που ονομάζεται Associazione Verace Pizza Nepoletana, θέτει συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί μια πιτσαρία για να δημιουργήσει την αυθεντική ναπολιτάνα. Σύμφωνα με τους κανόνες, πρέπει να ψήνεται σε ξυλόφουρνο, να φτιάχνεται αποκλειστικά με το χέρι, να μην ξεπερνάει τα 35 εκατοστά σε διάμετρο και να μην είναι πάνω από το 1/3 του εκατοστού παχιά στο κέντρο.
Από πού προήλθε η ονομασία της
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για την προέλευσης της λέξης «πίτσα». Μία είναι η ελληνική, από τη λέξη «πίτα» και την «πηχτή», άλλη η ιταλική, από τη λέξη pizzicare που σημαίνει «αρπάζω» εκ του «την αρπάζω από το φούρνο» και υπάρχει και η γερμανική, από την παλιά γερμανική λέξη pizzo που σημαίνει μπουκιά και έφτασε στην Ιταλία τον 6ο αιώνα από τους Λομβαρδούς.
Όχι βασικό συστατικό η σάλτσα ντομάτας
Η πίτσα υπήρχε πολύ πριν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές φέρουν τις ντομάτες. Σιγά-σιγά ενσωματώθηκαν στην πίτσα κι έγιναν απαραίτητο συστατικό, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να βάλει ντομάτα στην πίτσα του.
Η άκρη της ονομάζεται cornicione
Το κομμάτι στην άκρη της πίτσας λέγεται cornicione και σημαίνει γείσο.
Όχι ατομικά κομμάτια πίτσας στην Ιταλία
Στη γενέτειρά της, η πίτσα σερβίρεται ολόκληρη ή κομμένη σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια από μεγάλο δίσκο, με την ονομασία pizza al taglio. Το μεγάλο, ατομικό κομμάτι πίτσας, κομμένο σε γωνία, επινοήθηκε στη Νέα Υόρκη γι’ αυτούς που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν ολόκληρη πίτσα κι έτσι καθιερώθηκε.
Η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου είχε μήκος σχεδόν 38 μέτρα
Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, η μεγαλύτερη πίτσα φτιάχτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1990, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και είχε μήκος 38 μέτρα. Για την παρασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 500 κιλά αλεύρι, 815 κιλά τυρί και 907 κιλά σάλτσα ντομάτας.
#menoumespeedy