Το ντόνατ είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά πολλών – Ας δούμε μια ακόμη λαχταριστή και νόστιμη συνταγή
Υλικά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
20γρ. μαγιά νωπή
1¼ φλιτζάνι νερό χλιαρό
½ κουτ. γλυκού αλάτι
100γρ. ζάχαρη
2 αβγά
2 κρόκους αβγών
100γρ. βούτυρο λιωμένο
λάδι για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση και το σερβίρισμα
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Αποβραδίς βάζετε την κονσέρβα με το γάλα σε κατσαρόλα με τόσο νερό που θα τη σκεπάζει και το σιγοβράζετε για 2 ώρες (χαμηλώνετε τη φωτιά να μην κοχλάζει το νερό). Ανανεώνετε όταν χρειάζεται με νερό ώστε να είναι πάντα σκεπασμένη η κονσέρβα. Την αφήνετε να κρυώσει μέσα στο νερό.
Διαλύετε τη μαγιά σε ¼ του φλιτζανιού χλιαρό νερό και προσθέτετε δύο τρεις κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύετε με κουτάλι και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει.
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε, κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτετε το προζύμι, τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή που θα κολλάει λίγο στα χέρια σας.
Λαδώνετε ένα μπολ και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη σας. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορείτε να την τοποθετήσετε και στο φούρνο της κουζίνας σας τον οποίο θα ρυθμίσετε στους 40°C για να φουσκώσει πιο γρήγορα.
Αλευρώνετε μια λαδόκολλα και αδειάζετε εκεί επάνω τη ζύμη. Την πιέζετε να ξεφουσκώσει, την πασπαλίζετε από πάνω με λίγο αλεύρι και την ανοίγετε με τον πλάστη σε παχύ φύλλο πάχους 1εκ. Με ένα κουπ πατ στρογγυλό διαμέτρου 2-7 εκ. (ανάλογα πόσο μεγάλα θα τα θέλετε) ή με ποτήρι κόβετε κομμάτια ζύμης τα οποία τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι. Αφήνετε τα ντόνατ να φουσκώσουν.
Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τα ντόνατ ανά δύο ή τρία το πολύ μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Βγάζετε τα ντόνατ πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
Με ένα αιχμηρό αντικείμενο τρυπάτε τα ντόνατ. Βάζετε το καραμελωμένο γάλα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και τα γεμίζετε όσο μπορείτε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε αμέσως.
Συνταγή από Ιωάννα Σταμούλου