Στην κλασική γαλλική κουζίνα το σουφλέ είναι φτιαγμένο από ελάχιστα, ανάλαφρα υλικά. Στην Ελλάδα, το ελληνικό σουφλέ είναι μια συνταγή, φτιαγμένη με πολλά τυριά, αλλαντικά, κρέμα γάλακτος και αβγά, ενίοτε και ψωμί του τοστ, που πιο πολύ μοιάζει με παραλλαγή μας ελληνικής τυρόπιτας.

Οι 10 εντολές της επιτυχίας

1. Τα αβγά τα θέλουμε μερικών ημερών και σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Ξεχωρίζουμε προσεκτικά τον κρόκο από το ασπράδι.

3. Η υφή της μπεσαμέλ παίζει βασικό ρόλο. Πρέπει να είναι λεία, ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ υγρή. Αν σας σβολιάσει, μην ανησυχείτε. Περάστε την από το multi ή χτυπήστε τη λίγο με το μίξερ. Όταν ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στην μπεσαμέλ, τη θέλουμε ζεστή ή χλιαρή, ποτέ κρύα, γιατί έτσι ανακατεύεται πιο ομοιόμορφα το μίγμα.

4. Για να σφίξει ωραία η μαρέγκα, πριν ξεκινήσουμε το χτύπημα ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού ξίδι ή λίγο αλάτι. Όταν σχηματιστούν γυαλιστερές, σφιχτές κορυφούλες, η μαρέγκα είναι στα καλύτερά της!

5. Για να φουσκώσει σωστά η μαρέγκα, ξεκινάμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ και αυξάνουμε σταδιακά.

6. Όταν έχουμε βαριά υλικά, προσθέτουμε 2 ασπράδια επιπλέον στη μαρέγκα.

7. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα λίγη λίγη και σταδιακά, για να μη διαλυθεί και χάσει τον αέρα της.

8. Το ανακάτεμα πρέπει να γίνει με απαλές κινήσεις από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Υπομονετικά, με μια σπάτουλα σιλικόνης, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα χωρίς ποτέ να ανακατέψουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Μόλις ενσωματωθεί η πρώτη δόση, περνάμε στην επόμενη.

9. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, είτε γλυκά είτε αλμυρά, πρέπει να είναι πολύ ψιλοκομμένα. Τα βαριά υλικά δεν αφήνουν το σουφλέ να φουσκώσει.

10. Το σουφλέ είναι έτοιμο όταν τριπλασιαστεί σε όγκο και έχει φουσκώσει τόσο που να έχει ξεπεράσει τα τοιχώματα του σκεύους, πιάνοντας μια χρυσή, λεπτή, τραγανή κρούστα. Το σερβίρουμε αμέσως γιατί σε λίγα μόλις λεπτά και όσο κρυώνει, πέφτει, χάνοντας τον αεράτο όγκο του.