Νόστιμα και πολλά διαφορετικά είδη τυριών που συνοδεύουν κάθε τραπέζι – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σωστό σερβίρισμα
1. Τα μαλακά τυριά σερβίρονται σε ξεχωριστούς δίσκους από τα σκληρά.
2. Αν χρησιμοποιήσετε την ίδια τυριέρα φροντίστε να είναι εμφανής η διαχωριστική τους γραμμή.
3. Για το κόψιμο των μαλακών τυριών σαν τη φέτα, ιδανικό είναι ένα εργαλείο-μαχαίρι που μοιάζει με τόξο και λέγεται κιθάρα.
4. Για τα μετρίως μαλακά τυριά όπως τα camembert και brie, χρησιμοποιείστε το κλασικό μαχαίρι τυριού.
5. Για το τέλειο κόψιμο των ημίσκληρων και σκληρών τυριών (κασέρι, γραβιέρες) προμηθευτείτε ένα ειδικό μαχαίρι με τρύπες, για να μη κολλά η λάμα στη μάζα τους.
6. Για την παρμεζάνα υπάρχουν τα μικροσκοπικά μαχαίρια-σφήνες (στα ιταλικά punctio).
7. Είναι σημαντικό να το σερβίρουμε στη σωστή θερμοκρασία, η οποία για τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι) είναι η θερμοκρασία δωματίου.
8. Τα μαλακά τυριά αντίθετα (φέτα, μανούρι, ανθότυρο) τα σερβίρουμε δροσερά, μόλις βγουν από το ψυγείο.
9. Προσέχουμε τη σειρά με την οποία τα δοκιμάζουμε. Από τις ελαφριές και απαλές γεύσεις θα προχωρήσουμε σταδιακά στις πιο έντονες. Μια ενδεικτική σειρά ξεκινά από τα κατσικίσια, περνά στα πρόβεια για να καταλήξει στα μπλε τυριά.
10. Ο συνδυασμός του κρασιού με το τυρί είναι ο ιδανικός.
Με πληροφορίες από wineplus.gr