Διαδικτυακή έρευνα διενήργησε ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Δημήτριος Καρολίδης και συμμετείχαν1.476 άτομα.

Την ιεροτελεστία του οικογενειακού τραπεζιού, με όλα τα μέλη να κάθονται γύρω του για το φαγητό και όχι ο καθένας μόνος του, ξεχωριστά είτε μπροστά στην τηλεόραση, είτε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, επανέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην ελληνική κοινωνία.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πράξεις και ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγούν στην επίτευξη αυτοαποτελεσματικότητας που τους βοηθάει να ανταπεξέλθουν, να προσαρμοστούν και τελικά να περιφρουρήσουν την ευζωϊα τους», επισήμανε ο κ. Καρολίδης στη διάρκεια παρουσίασης της έρευνάς του, η οποία και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που «έτρεξαν» οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο «Η έρευνα στην πρώτη γραμμή».

Τίτλος της έρευνας: «Ένας ακόμα καφές πριν να φύγω: η διατροφική εγγραμματοσύνη εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης», τον οποίο όπως επισήμανε ο κ Καρολίδης εμπνεύστηκε από το τραγούδι του μουσικού και κατόχου νόμπελ Λογοτεχνίας, Μπόμπ Ντύλαν, που φέρει τον τίτλο «Οne more Cup Of Coffee».

Όπως εξήγησε, η έρευνα έδειξε ότι στη διάρκεια του εθνικού «απαγορευτικού» στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για την αποφυγή διάδοσης της covid-19, επηρεάστηκαν η ατομική γνώση, αλλά και η στάση και συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τις διατροφικές τους επιλογές.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι η προμήθεια τροφής μετατράπηκε σε μία αγχώδη και στενόχωρη δραστηριότητα, ότι διάλεγαν πιο πρωτότυπες και εύγεστες συνταγές, ενώ σημείωσαν ότι ναι μεν χρησιμοποίησαν όλες τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης όταν ζητούσαν συμβουλές για τις διατροφικές τους επιλογές, αλλά στηρίχθηκαν περισσότερο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον τους και στους φίλους τους, αποζητώντας τη γεύση… του φαγητού της μαμάς.

Τέλος, κατά τον κ. Καρολίδη, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό εθνικών, ακόμα και διεθνών πρακτικών παρότρυνσης, που θα οδηγήσουν τους καταναλωτές σε ευεργετικές διατροφικές συνήθειες και επιλογές κατά την διάρκεια αγχωτικών περιστάσεων.