Οι τέσσερις μεγαλύτεροι εχθροί του κρασιού που μπορούν να αλλοιώσουν τη διαδικασία παλαίωσης.
Μεταβολές θερμοκρασίας
Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση όλων των κρασιών είναι 12-13 βαθμοί Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία εμποδίζει το κρασί να υπερθερμανθεί ή να παγώσει, κάτι που θα το έκανε να οξειδωθεί ή να σταματήσει τη διαδικασία ωρίμανσης. Η θερμοκρασία πρέπει να παραμείνει σταθερή. Τα κρασιά που υπόκεινται σε μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα μπορούν εύκολα να χαλάσουν. Η σταθερή θερμοκρασία είναι το νούμερο ένα όταν πρόκειται για τους κανόνες περί κελαριού.
Φως
Το σκοτάδι στο κελάρι είναι απαραίτητο. Οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το κρασί διεισδύοντας στη γυάλινη φιάλη. Η αίθουσα αποθήκευσης κρασιού πρέπει να είναι σκοτεινή. Αυτό είναι μια προϋπόθεση για ιδανικό περιβάλλον για αποθήκευση κρασιού σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Χαμηλή υγρασία
Οι φελλοί, οι οποίοι αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες προστασίας του κρασιού, χρειάζονται ισορροπημένη υγρασία. Ένας φελλός που θα ξεραθεί θα σπάσει ή θα συρρικνωθεί και θα επιτρέψει στον αέρα να εισέλθει στο μπουκάλι οξειδώνοντας και καταστρέφοντας το κρασί.
Δονήσεις
Η ηρεμία είναι απαραίτητη για να επιτρέψει στα κρασιά να παλαιώνουν αρμονικά και να συνεχίσουν να πίνονται. Η υπερβολική δόνηση μπορεί να δημιουργήσει περιττή θερμότητα που προκαλεί μετατόπιση των πωμάτων.
#menoumespeedy