Τα φρέσκα αυγά μπορεί να καταναλωθούν μέχρι και εβδομάδες αφού τα αγοράσετε, ανάλογα με το πώς τα αποθηκεύετε. Πολλές φορές μπορεί να διαρκέσουν και μεγαλύτερο διάστημα από τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στις συσκευασίες τους.
Το μυστικό σε κάθε περίπτωση είναι η σωστή αποθήκευση των αυγών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής, τα φρέσκα αυγά καλό είναι να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για δυο ώρες το πολύ ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν.
Στο ψυγείο το αυγό μπορεί να διατηρηθεί από 3-5 εβδομάδες, ενώ δεν συνίσταται η αποθήκευσή του στην κατάψυξη.
Το ωμό ασπράδι αυγού μπορεί να διατηρηθεί για δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, όπως και ο κρόκος. Στο ψυγείο από 2-4 ημέρες, ενώ εάν κρατήσετε τον κρόκο ή το ασπράδι ενός αυγού στην κατάψυξη, μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και μέσα σε ένα χρόνο.
Για να ισχύσουν τα παραπάνω θα πρέπει αφού αγοράσετε τα αυγά να μην τα πλύνετε, γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η φυσική επίστρωση που φέρει εξωτερικά το αυγό, θωρακίζοντάς το απέναντι σε βακτήρια.
Μια ακόμα συμβουλή για την αποθήκευση αυγών είναι να τοποθετείτε στο ψυγείο με τη συσκευασία τους καθώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν. Επίσης, καλό είναι τα αυγά στο ψυγείο να μην τοποθετούνται στην πόρτα αλλά στο εσωτερικό του και να διατηρούνται σε θερμοκρασία 4 βαθμών κελσίου ή και χαμηλότερη.