Εδώ και δεκαετίες τα μακαρόνια θεωρούνται ο μεγαλύτερος εχθρός του αδυνατίσματος εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων που περιέχουν.

Πλέον ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί με πολλές έρευνες να αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Μία από τις τελευταίες μάλιστα υποστηρίζει πως η μακαρονάδα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός υγιούς και ισορροπημένου διαιτολογίου.

Ερευνητές στην Πίζα ανακάλυψαν ότι τα μακαρόνια φτιαγμένα από ένα μείγμα λευκού αλευριού και αλευριού από κριθάρι ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και γενικά να προάγουν την υγεία της καρδιάς, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και β-γλυκάνη.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μια διαρκής διαιτητική πρόσληψη ζυμαρικών που εμπλουτίζονται με β-γλυκάνη μειώνει τη θνησιμότητα και τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο καθηγητής Vincenzo Lionetti, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά εξέτασαν ποντίκια και όχι ανθρώπους. Υπάρχουν άλλοι πολύ πιο αξιόπιστοι τρόποι να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου, όπως η καθημερινή γυμναστική. Τέλος, το εν λόγω είδος ζυμαρικού δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και -ακόμα τουλάχιστον- δεν είναι διαθέσιμο στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς.

Όπως και να έχει δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγεις τα μακαρόνια, καθώς μπορούν να αποτελέσουν δομικό συστατικό μιας καλής διατροφής, χάρη στη σπουδαία διατροφική τους αξία. Κι αυτό γιατί περιέχουν σημαντικούς υδατάνθρακες τους οποίους χρησιμοποιεί ο οργανισμός για ενέργεια, ενώ παράλληλα αποτελούν μία τροφή χαμηλή σε νάτριο και χοληστερόλη.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Παχυσαρκίας στη Νέα Ορλεάνη, τον περασμένο Νοέμβριο, όσοι ενδίδουν συχνά σε ζυμαρικά τελικά καταναλώνουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη σε σχέση με εκείνους που τα αποφεύγουν, ενώ παράλληλα μπορούν και προσαρμόζονται καλύτερα σε διαιτητικές οδηγίες.