Ποια είναι τα πιο παραδοσιακά φαγητά και γλυκά που φτιάχνουμε στην Ελλάδα τις ημέρες της Αποκριάς;

Οι κρεατοφαγικές συνταγές των ημερών περιλαμβάνουν τον κρητικό τζουλαμά, που δεν είναι άλλο από βουτυράτη ρυζόπιτα με συκωταριά κοτόπουλου ή αρνιού, αρωματισμένη με πολλά μπαχαρικά αλλά και «μασκαρεμένες» συνταγές όπως τας κεμπάπ και χυλοπίτες σε πακετάκια φύλλου.

Η Αποκριά αγαπάει επίσης τα μακαρόνια, είτε πρόκειται για χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρονται με τυρί (όπως για παράδειγμα τα σκιουφιχτά από την Κρήτη) είτε για πληθωρικές μακαρονόπιτες.

Τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μεταμορφώνονται σε νόστιμες πίτες, όπως πίτα της Τυρινής χωρίς φύλλο, και τηγανητές αγνόπιτες Κρήτης, με «αγνιά» δηλαδή μαλακή ζύμη και γέμιση από ξινομυζήθρα.

Στα γλυκά, την τιμητική τους έχουν οι λουκουμάδες και γενικά τα τηγανητά γλυκά, όπως τα παραδοσιακά Κατιμέρια από την Κω τα οποία είναι τηγανητά «κουλούρια» ζύμης γεμιστά με φρέσκο τυρί, ενώ συνηθίζονται πολύ και τα σιροπιαστά γλυκά, με πιο κλασικές επιλογές τον μπακλαβά και τη ρυζόπιτα.

#menoumespeedy