Το πικάντικο κοτόπουλο jerk ξεκίνησε από την Τζαμάικα για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με τη νοστιμιά του
Το jerk είναι κοτόπουλο ή παϊδάκια μαριναρισμένα με πικάντικα μπαχαρικά και αργό ψήσιμο στα κάρβουνα.
Πιπεριές, τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμύδι σε μια παχιά πάστα που καλύπτει το σκληρό κρέας δίνοντας του άρωμα και γεύση.
Το jerk με την πάροδο του χρόνου έφτασε σε όλα τα εστιατόρια με ψητά κρέατα της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου ή του Χονγκ Κονγκ.
Το κλειδί γι’ αυτό το παραδοσιακό τζαμαϊκανό πιάτο είναι το μαρινάρισμα του κοτόπουλου για 24 ώρες, ώστε να εμποτιστεί με όλες τις γεύσεις.
Κοτόπουλο jerk
Για 4 άτομα
Υλικά
1 κοτόπουλο 2 κιλά, κομμένο σε κομμάτια
ρύζι και αρακάς, λαχανοσαλάτα, oλόκληρο καλαμπόκι, τηγανητές πατάτες και σαλάτα για το σερβίρισμα
για τη μαρινάδα (περίπου 250 ml)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
½ ματσάκι θυμάρι, χοντροκομμένο
2-3 κουτ. σούπας allspice ή ξηρή καυτερή πιπεριά τριμμένη
2 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας μέλι
1 λεμόνι, το χυμό
125ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
1.Ξεκινήστε από τη μαρινάδα. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέστε 125 ml νερό και χτυπήστε τα με το μπλέντερ σε μια παχιά πάστα.
2.Χαράξτε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου με ένα κοφτερό μαχαίρι για να απορροφήσουν τη μαρινάδα και τρίψτε καλά όλο το κρέας (μην τη χρησιμοποιήσετε όλη γιατί θα χρειαστείτε και όσο ψήνεται). Τοποθετήστε στο ψυγείο 24 ώρες μέχρι να έχει εμποτιστεί με όλες τις γεύσεις.
3.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάλτε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία και ψήστε το κοτόπουλο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι η πέτσα να αρχίζει να καραμελώνει.
4.Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήστε 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνουν καθαροί οι χυμοί του όταν το τρυπάτε με ένα σουβλάκι. Αν ψήσετε στη σχάρα γυρίζετε κάθε 5 λεπτά περιχύνοντας με την υπόλοιπη σάλτσα μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή και να πάρει χρυσό χρώμα.
5.Σερβίρετε το κοτόπουλο με ρύζι, αρακά, λαχανοσαλάτα, καλαμπόκια, τηγανητές πατάτες και σαλάτα εποχής.
#menoumespeedy