Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Άνοιξη, Παρίσι, περιοχή Μονμάρτρη. Περπατάς στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας με κατεύθυνση τη διάσημη εκκλησία Σάκρ Κερ (Βασιλική της Ιερής Καρδιάς). Κάνεις μια στάση στον πρώτο φούρνο που θα σου μυρίσει υπέροχα από έξω, μπαίνεις μέσα και προμηθεύεσαι μια φρέσκια μπαγκέτα. Συνεχίζεις το περπάτημα, χαζεύοντας βιτρίνες μέχρι να φτάσεις στα μυρωδάτα ντελικατέσεν με τα υπέροχα κρεμώδη τυριά που φημίζεται η χώρα (έχει πατεντάρει περισσότερα από 500 είδη τυριών!) και να πάρεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο.
Προσωπικά το αγαπημένο μου είναι το καμαμπέρ. Μπορώ να επιβιώσω σε τούτο τον πλανήτη τρώγοντας όλη μέρα μόνο αυτό, με λίγο ψωμί. Το συγκεκριμένο τυρί είναι ένα μαλακό έδεσμα σε στρόγγυλη μορφή και περιβάλλεται από μια λευκή κρούστα. Μπορείς να το απολαύσεις σκέτο ή ψημένο, επάνω στη φρυγανιά ή στο ψωμί σου. Πολλοί συνδυασμοί, όρεξη να έχεις!
Ας περπατήσουμε λίγο ακόμη και να! Βγήκες στην κεντρική πλατεία της περιοχής με τους ζωγράφους στο κέντρο της που προσφέρονται να σου κάνουν το πορτρέτο πληρώνοντας τους με ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό. Αν έχεις χρόνο ποζάρεις δίπλα τους και παίρνεις ένα πορτρέτο για να θυμάσαι αυτή την υπέροχη μέρα στην Μονμάρτρη, κάθε φορά που θα το αντικρίζεις στο σπίτι. Προχωρώντας λίγο ακόμη και με κατεύθυνση την Σάκρ Κέρ στον λόφο ευθεία μπροστά, περνάς από ένα πλήθος καταστημάτων που πουλούν πίνακες, φωτογραφίες και σουβενίρ. Από εδώ είναι οι κλασικές φωτογραφίες που βλέπεις στα social media με τα πολύχρωμα μαγαζάκια και τους πλακόστρωτους δρόμους.
Στην ανηφόρα για την εκκλησία κάνεις μια στάση στα σκαλοπάτια για κολατσιό. Βγάζεις από την τσάντα την μπαγκέτα, την κόβεις στα δυο και ακούς τον υπέροχο ήχο του ψωμιού να σκίζεται αναδύοντας μοναδικές μυρωδιές. Θέλεις να το καταπιείς αμάσητο. Αλλά υπομονή. Ξετυλίγεις το καμαμπέρ και κόβεις μια μικρή ποσότητα. Καθώς το συγκεκριμένο τυρί είναι πολύ κολλώδες προσπαθεις να μην το πασαλείψεις παντού αλλά να το αποθέσεις αμέσως επάνω στο ζεστό ψωμί. Voila! Το κολατσιό σου είναι έτοιμο! Βάλτο στο στόμα και απόλαυσε τη στιγμή. Μη σκέφτεσαι τίποτε άλλο. Τραγανή ζεστή μπαγκέτα που λιώνει στο στόμα σε συνδυασμό με ένα βελούδινο τυρί με θέα την ολόλευκη Σάκρ Κερ. Τι άλλο να ζητήσεις από αυτή τη ζωή;
Η αφορμή για το παραπάνω κείμενο ήρθε λόγω της αίτησης που κατέθεσε στην UNESCO η Συνομοσπονδία Γάλλων Αρτοποιών προκειμένου η γαλλική μπαγκέτα να προστεθεί στον κατάλογο των θησαυρών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Οργανισμού. Τους το εύχομαι καθώς με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψουν το προϊόν τους και εγώ και εσύ θα συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε και πιστοποιημένο και επίσημα, κάθε φορά που θα βρισκόμαστε στην αγαπημένη μας Γαλλία. A bientôt!
Κεντρική φωτογραφία: clickatlife