Αρωματική σάλτσα βοτάνων με καρύδια, μανιτάρια και ντομάτες, όλα πλούσια σε βιταμίνη B, θα διατηρήσουν την ενέργειά σας στα ύψη, ενώ τα ζυμαρικά είναι κι αυτά πλούσια σε βιταμίνη Β, σίδηρο και υδατάνθρακες.

Υλικά
20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
250 ml. βραστό νερό
100 γρ. καρύδια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 σέλερι, ψιλοκομμένα
Ε. π. ελαιόλαδο
400 γρ. κάστανα
Μανιτάρια σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, κομμένη σε κυβάκια
1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας ταμάρι*
1-2 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά
4 μερίδες μικρό ζυμαρικό (80 γρ. ανά άτομο)
Αλάτι και πιπέρι
Μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε βραστό νερό για να ενυδατωθούν για 20΄. Στραγγίζουμε καλά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κρατάμε τον ζωμό τους για αργότερα, θα μας χρειαστεί.

Βήμα 2
Ενώ τα μανιτάρια μουλιάζουν, κόβουμε τα καρύδια σε πολύ μικρά κομμάτια, σαν ψίχουλα ψωμιού. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και τα τοστάρουμε για 5΄ μέχρι να χρυσίσουν. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και βάζουμε πάλι το τηγάνι στη φωτιά.

Βήμα 3
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και μία πρέζα αλάτι. Τα μαγειρεύουμε για 5-10΄, μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 4
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, την κόκκινη πιπεριά, το θυμάρι, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε για περίπου 5′, μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 5
Αναμειγνύουμε τις ντομάτες κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας, τη σάλτσα σόγιας ταμάρι και τα μανιτάρια με τον ζωμό μανιταριών που κρατήσαμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 10-15΄. Θέλουμε να πήξει και να εξατμιστεί η περιττή υγρασία από το ραγού μας. Προσθέτουμε τα καρύδια, τη διατροφική μαγιά και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για άλλα 5΄.

Βήμα 6
Όσο σιγοβράζει το ραγού, μαγειρεύουμε τον φιδέ σε βραστό νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Στραγγίζουμε καλά και τα προσθέτουμε στο ραγού μόλις είναι έτοιμες και οι δύο παρασκευές. Σερβίρουμε με φύλλα μαϊντανού για τη φρεσκάδα.

Με στοιχεία από Olivemagazine.gr