Μιλφέιγ (Mille-feuille): ένα γλυκό με γαλλική προέλευση όπως μαρτυρά το όνομά του που άρχισε να κυκλοφορεί κατά κόρον τον 19ο αι., αν και υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξή του σε βιβλία μαγειρικής ήδη από τον 17ο αι.! Στα γαλλικά mille feuille σημαίνει χίλια φύλλα. Γιατί; Πρόκειται για ένα γλυκό που συνδυάζει στρώσεις σφολιάτας με κρέμα ζαχαροπλαστικής με άρωμα βανίλια.

Πόσα φύλλα έχει το mille-feuille;
Σύμφωνα με τους γάλλους ειδικούς, τα φύλλα του δεν είναι χίλια αλλά 729. Ο ζαχαροπλάστης παίρνει τα φύλλα της σφολιάτας, τα αλείφει με βούτυρο και τα διπλώνει πολλές φορές, μέχρι να δημιουργήσει 3 στρώματα φύλλου που έχουν ενδιάμεσα κρέμα ζαχαροπλαστικής. Για να δημιουργηθεί το γλυκό με την παραδοσιακή μέθοδο χρειάζονται 6 στάδια διπλώματος του φύλλου στα 3. Με τις πιο μοντέρνες μεθόδους διπλώματος, ωστόσο, κάποιοι Γάλλοι ζαχαροπλάστες μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 2000 φύλλα!

Λίγη ιστορία
Η πρώτη συνταγή για γλυκό που έμοιαζε σε mille-feuille μας ταξιδεύει στον 170 αι και τη βρίσκουμε σε ένα από τα βιβλία του Γάλλου μάγειρα François Pierre de la Varenne (1618 – 1678). Η μεγάλη διαφορά με το σημερινό είναι ότι εκείνο δεν ήταν αρωματισμένο με βανίλια αλλά με ρούμι ή λικέρ τσέρι. Αυτό το γλυκό παρασκευάστηκε σε διάφορες εκδοχές μέχρι να γνωρίσει μια άνθηση το 1867. Είναι η εποχή που ο διάσημος τότε ζαχαροπλάστης Adolphe Seugnot το παρουσιάζει στο ζαχαροπλαστείο του ως μια ξεχωριστή σπεσιαλιτέ.

Σας έχουμε ξεχωρίσει μερικές συνταγές για μιλφέιγ, ενώ στο τέλος σας έχουμε και 2 αλμυρές συνταγές επηρεασμένες από τη λογική των στρωμάτων που έχει το συγκεκριμένο γλυκό.

Μιλφέιγ κλασικό
Από τη Γαλλία μέχρι την Αυστραλία και από τη Βαυαρία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, το γλυκό αυτό, με ίδιο ή διαφορετικό όνομα, φτιάχνεται παραδοσιακά με κρέμα πατισερί, αλλά ενίοτε και με άλλες γλυκές στρώσεις, πάντοτε όμως ανάμεσα σε φύλλα σφολιάτας. Για σίγουρη επιτυχία πρέπει να συναρμολογηθεί την τελευταία στιγμή, λίγο πριν το σερβίρισμα.

Μιλφέιγ με μαριναρισμένες φράουλες, κρέμα τυριού και αμύγδαλα
Ψάχνετε κάτι γλυκό στο σπίτι και το ψυγείο είναι άδειο; Το πιο εύκολο σπιτικό μιλφέιγ με φράουλες που έχετε ετοιμάζει. Μέχρι να χτυπήσετε την κρέμα ψήθηκε και το φύλλο!

Εύκολο μιλφέιγ με cream crackers
Μια εύκολη και λίγο πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου μας μιλφέιγ, με cream crackers. Δροσερή, εύκολη και απολαυστική.

Μιλφέιγ αρωματισμένο με μαστίχα Χίου και φράουλες
Λαχταριστό και αέρινο μιλφέιγ, σε ανοιξιάτικη εκδοχή, εμπλουτισμένο με φράουλες. Η μαστίχα Χίου κάνει τη διαφορά, δίνοντας υπέροχη γεύση και άρωμα στο γλυκό σας.

Μιλφέιγ με αχλάδια και αμύγδαλα, σερβιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας
Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά, το μιλφέιγ, σε μία εναλλακτική εκδοχή του με αχλάδια και αμύγδαλα, σερβιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας.

Ελαφρύ μιλφέιγ λεμόνι
Αγαπημένο γλύκισμα για το κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια το μιλφέιγ, αποκτάει σε αυτή τη συνταγή ωραία γεύση λεμονιού.

Και κάποιες αλμυρές συνταγές:

Μιλφέιγ παντζαριού – γλυκοπατάτας με κατσικίσιο τυρί
Νόστιμο ορεκτικό λαχανικών σε στρώσεις, που εντυπωσιάζει τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση του.

Μιλφέιγ τυριού με Calvados
Ένα ξεχωριστό ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι, που συνδυάζει άψογα τυρί με μήλα.

Μιλφέιγ με μήλα, τυρί και ζαμπόν και σάλτσα μελιού
Ένα ιδιαίτερο ορεκτικό με στρώσεις από μήλα, τυρί και ζαμπόν, που ταιριάζει πολύ σε φθινοπωρινά, γιορτινά τραπέζια.

via: https://cantina.protothema.gr/