Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη 

Την μάχη με τη ζωή έχασε ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος σήμερα το πρωί μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο στα 73 του χρόνια.

Η τελευταία έκθεση του μεγάλου ζωγράφου έγινε τον φετινό Σεπτέμβριο στην γκαλερί Σκουφά και είχε τον τίτλο «Καφέ Παράδεισος».
Ο Παύλος Σάμιος σε αυτή την έκθεση παρουσίασε μια σειρά έργων με θέμα τα καφενεία επηρεασμένη από την πολύχρονη παραμονή του στο Παρίσι τη δεκαετία του 1980.
Οι πίνακες της έκθεσης είχαν μια απίστευτη ζωντάνια και νοσταλγία μπλεγμένη με έρωτα και φαντασία.

Με αφορμή την παραπάνω έκθεση θα σταθούμε στον πίνακα του ζωγράφου που απεικονίζει ένα ζευγάρι να κρατιέται αγκαλιά σε μια παθιασμένη στάση και να δίνει ένα φιλί. Το σκηνικό που το περιβάλει είναι ένα καφενείο με θέα ένα λιμάνι και το στιγμιότυπο μπορεί να εξελίσσεται οπουδήποτε!

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν και εμείς νοερά μαζί του, βρισκόμενοι ξαφνικά σε ένα νησί μακριά από τόπους και χρόνους και ας καθίσουμε σε ένα μπιστρό στην αποβάθρα του λιμανιού, για να απολαύσουμε ένα φρέντο εσπρέσο παρέα με μια τάρτα φρούτων με κρέμα, περιμένοντας το πλοίο της γραμμής, με τη βαλίτσα μας στο χέρι. Που θα πάει θα περάσει η ώρα για να έρθει και το δικό μας πλοίο για να μας «πετάξει» στον προορισμό μας. Ξαφνικά μπροστά μας στέκει ένα ζευγάρι, κρατιέται χέρι-χέρι και φαίνεται να είναι σε μεγάλη ένταση.

Αυτή ντυμένη με ένα φλογερό κόκκινο μαντό και αυτός φορώντας μια μπεζ καπαρντίνα και κρατώντας δυο δερμάτινες καφέ βαλίτσες μπαίνουν μέσα στο καφενείο. Χαιρετούν εγκάρδια το προσωπικό και πριν κάτσουν στο μικρό τραπεζάκι δίπλα στην πόρτα, η κοπέλα πετάει τις γόβες της στην είσοδο του καφέ λέγοντας πόσο κουράστηκε όλο το πρωί να περπατάει.
Κάθονται σε ένα τραπέζι, κοιτιούνται στα μάτια και περιμένουν…

Ξαφνικά ένα καΐκι ρίχνει άγκυρα ακριβώς έξω από το καφέ.

Μια αναστάτωση δημιουργείτε μέσα στο μαγαζί και μαζί με αρκετούς τουρίστες, η νεαρή σηκώνεται, δίνει ένα φλογερό φιλί στον παρτενέρ της, τον φιλά στο στόμα και στο μάγουλο, τον κρατά σφιχτά για μια στιγμή και σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου τον κοιτάζει, ξαφνικά του γυρίζει την πλάτη φοράει τις κόκκινες γόβες της παίρνει σε κάθε χέρι και από μια βαλίτσα και χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει πίσω της, βγαίνει στο δρόμο, δίνει το χέρι της στον καπετάνιο του καϊκιού, ανεβαίνει στο μικρό πλοιάριο και χάνεται στη λήθη.

 

Κεντρική φωτογραφία: skoufa gallery