Για την σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικίνη, η οποία εγκρίθηκε χθες στη χώρα μας, ώστε να συμβάλει στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού, αλλά και άλλων αντίστοιχων φαρμάκων, μίλησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, κ. Μανώλης Δερμιτζάκης.

“Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα νοσηλευόντουσαν, στην ουσία αυξήσαμε κατά 15-20% τη χωρητικότητα του συστήματος υγείας”, τονίζει ο καθηγητής ενώ στη συνέχεια εξηγεί πως αυτό είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλάδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID-19 και ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών COVID με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές.
Ακόμη, ο κ. Δερμιτζάκης εξηγεί πως με 44% μειώση σε θανάτους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30-40%.
“Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ακυρώσαμε ολοκληρωτικά η σε πολύ μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων κυρίως στους νέους που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα ο COVID-19 να οδηγήσει σε θάνατο”, υπογραμμίζει ο καθηγητής ενώ στη συνέχεια αναφέρεται και στην ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων:
“Για τους ηλικιωμένους τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: πχ στην ηλικιακή ομάδα 70-79 οπου η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4% αυτό μειώνεται στο 2.2-2.5%”.
“Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εάν αποδειχθεί αυτή η αποτελεσματικότητα και στην πράξη, η εξέλιξη αυτή είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας”, καταλήγει ο καθηγητής.
#menoume_speedy