
Στο πολυσυζητημένο, αλλά και αμφιλεγόμενο, bot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT ποντάρει η Microsoft, μέσω πολυετούς συνεργασίας δισεκατομμυρίων με την OpenAI, την εταιρεία που το δημιούργησε. Το ChatGPT είναι η τεχνολογική εφαρμογή με ικανότητα να μιμείται ανθρώπινες συζητήσεις, απαντώντας γραπτώς και με φυσικό τρόπο, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επίπτωση που θα έχει στη ζωή μας.
Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Microsoft ανακοίνωσε ότι προχωρά στην τρίτη φάση της συνεργασίας της με την OpenAI, μετά τις επενδύσεις του 2019 και του 2021, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος ή τη διάρκεια της επένδυσης. Σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση όμως, εξεταζόταν επένδυση ές και 10 δισ. δολαρίων.
Στόχος αυτή τη φορά είναι η επιτάχυνση των καινοτομιών στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και η διευκόλυνση στις δύο εταιρείες να φέρουν τις ανεπτυγμένες τεχνολογίες στην αγορά. Επίσης, με τη νέα επένδυση προσβλέπουν στην ανάπτυξη υπερυπολογιστών σε μεγάλη κλίμακα και στη δημιουργία εμπειριών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. «Σε αυτή την επόμενη φάση της συνεργασίας μας, developers και οργανισμοί κατά μήκος των διάφορων κλάδων θα έχουν πρόσβαση στις καλύτερες υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, μοντέλα και εργαλεία του Azure, ώστε να χτίσουν και να τρέξουν τις εφαρμογές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.
Αυτή τη στιγμή, η τεχνολογία της OpenAI εφαρμόζεται στην υπηρεσία cloud της Microsoft, το Azure. Τον Ιούλιο του 2019, η Microsoft είχε επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Open AI. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, το Azure θα παραμείνει αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών cloud της OpenAI.
Σημειώνεται ότι η OpenAI θεωρείται μία από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως, έχοντας δημιουργήσει λογισμικό το οποίο μπορεί να νικήσει ανθρώπους σε παιχνίδια όπως η Dota 2. Περισσότερη βέβαια προσοχή έχει λάβει λόγω του GPT-3, αλλά και της τεχνολογίας παραγωγής εικόνων Dall-Ε.
Οι επικρίσεις για το ChatGPT
Εντούτοις, το ChatGPT έχει δεχτεί σοβαρές επικρίσεις, σε βαθμό που απαγορεύτηκε σε όλα στα σχολεία της Νέας Υόρκης.
Συγκεκριμένα, για να παράγει τα αποτελέσματα, πέρα από ότι χρειάζεται συγκεκριμένες οδηγίες, τα στοιχεία που εξάγει ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του χρήστη και όχι της πραγματικότητας.
Παραδείγματος χάριν, ένας χρήστης με την Α ιδεολογία, μπορεί να βρει αποτελέσματα που σχετίζονται με τα πολιτικά του πιστεύω, θεωρώντας λανθασμένα ότι η κοινωνία ασχολείται -αρνητικά ή θετικά- με τις πολιτικές πεποιθήσεις που ο ίδιος θεωρεί σωστός.
Κι αν αυτό, δεν αποτελεί πρόβλημα για κάποιους, τα πράγματα περιπλέκονται όταν αφορούν γενικές γνώσεις, ιστορικά γεγονότα κτλ.