Η γλυκοπατάτα δεν περιλαμβάνεται στη διατροφή πολλών – Τα οφέλη της όμως θα σε πείσουν για να την εντάξεις στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες

Η γλυκοπατάτα κατάγεται από τη Νότια Αμερική και έφτασε στην Ευρώπη. Η ιδότητα της «γλυκό» πάρθηκε το 1740, για να τη διαχωρίσουν από τη λευκόσαρκη πατάτα.

Καλλιεργείται στην Αμερική, την Αφρική και στα νησιά του Ειρηνικού, αν και την παγκόσμια κυριαρχία στην παραγωγή της έχει η Κίνα. Στη χώρα μας ωστόσο δεν είναι και τόσο διαδεδομένη.

Το χρώμα και η γλυκιά γεύση είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ακόμη, μας προσφέρει πολλά ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό μας.

Πηγή θρεπτικών συστατικών

Η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σε διπλάσια ποσότητα από τις απλές πατάτες, θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Περιέχει βιταμίνη Β6 και D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας

Οι βιταμίνες C και D, που περιέχει η γλυκοπατάτα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνουν καλό στα οστά, τα δόντια, τα ούλα και στο σχηματισμό των κυττάρων, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Καρδιά και νευρικό σύστημα

Λόγω των θρεπτικών συστατικών της, η γλυκοπατάτα έχει την ιδιότητα να διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, βοηθά στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών, προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές νόσους και κάνει καλό στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ρυθμίζει το σάκχαρο

Τα σάκχαρα της γλυκοπατάτας απελευθερώνονται σταδιακά δίνοντας ενέργεια χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρο. Επιβραδύνει την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Καλό στα μάτια

Τα καροτενοειδή, που υπάρχουν στη γλυκοπατάτα, ενισχύουν την όραση.

Ηρεμία

Βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και επηρεάζει θετικά τη διάθεση.

Σιλουέτα

Καμία ισορροπημένη διατροφή δεν πρέπει να αποκλείει τους υδατάνθρακες και έτσι η γλυκοπατάτα μπορεί να μπει στη διατροφή σου όταν κάνεις δίαιτα.

Η γλυκοπατάτα μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους όπως τηγανητή, βραστή, ψητή στο φούρνο ή τη σχάρα και πουρές.

#menoumespeedy